11. Mersin Uluslararası Müzik Festivali Şef Alpaslan Ertüngealp yönetimindeki Artemisia Oda Orkestrası’nın Mersin Kültür Merkezi’nde verdiği muhteşem gala konseri ile başladı.
11. Mersin Uluslar arası Müzik Festivali, 30 Nisan akşamı Budapeşte’den gelen Macar Oda Orkestrası Artemisia’nın Mersin Kültür Merkezi’nde verdiği görkemli gala konseri ile başladı. Ünlü Şef Alpaslan Ertüngealp yönetimindeki orkestra, Türk sanatseverlerle ilk kez Mersin Uluslararası Müzik Festivali’nde buluştu.
Orkestra, bitmek bilmez enerjisiyle beste yapan Barok besteci Antoni Vivaldi’den Emre Aracı’ya F. Mendelssohn’dan Francesco Cilea’ya eserler seslendirdi.
Efsanevi orkestra şefi Claudio Abbado’nun asistanlığını yapan dünyaca ünlü orkestra şefi Alpaslan Ertüngealp’in başarı ile yönettiği Artemisia Orkestrası’na, yapım tarihi 1846 olan bir kemanla Cihat Aşkın ve flütte de Halit Turgay eşlik etti.
Festival kapsamında ayrıca Mersin’e eğitim alanında birçok okul ve yurt kazandıran Eyüp Aygar'a “Festival Kent Ödülü”, opera sanatçısı Nuran Çapanoğlu'na “Festival Sanat Ödülü”, keman sanatçısı ve Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası üyesi Nurperi Yücesoy'a ise “Prof. Nevit Kodallı Genç Yetenek Ödülü” Mersin Valisi Hasan Basri Güzeloğlu tarafından takdim edildi. Festival kapsamında düzenlenen 2. Beste Yarışması “En İyi Eser” sahibi Yalçın Özgüngör’e de ödülü ve teşekkür belgesi verildi.
2007 yılında Avrupa Festivaller Birliği’ne (EFA) kabul edilerek adını uluslararası alanda da duyurmayı başaran 11. Mersin Uluslararası Müzik Festivali, 30 Nisan-18 Mayıs tarihleri arasında 11 ayrı mekanda, 12 ücretli, 10 ücretsiz olmak üzere birbirinden muhteşem 22 etkinliğe ev sahipliği yapacak.
2002 yılında Türk orkestra şefi Alpaslan Ertüngealp tarafından kurulan Artemisia Orkestra’sı, bünyesinde yer alan başarılı müzisyenlerle dikkat çekiyor. Orkestranın tüm grup üyeleri Macar Ulusal Filarmonik Orkestrası, Budapeşte Festival Orkestrası, Macar Ulusal Operası gibi Macar senfoni orkestralarından ve farklı itibarlı gruplarda liderlik veya konser ustalığı yapıyor.
Uluslararası orkestra şefliği yarışmalarında kazandığı ödüllerle kariyerini taçlandıran dünyaca ünlü orkestra şefi Alpaslan Ertüngealp ilk kez Mersin’de bir konser yönetti. Macar Televizyonu Uluslararası Şeflik Yarışması (1998) ve Prokofiev Uluslararası Şeflik Yarışması (1999) üçüncülüğü gibi birçok prestijli uluslararası ödülün sahibi olan Ertüngealp, seçkin orkestralar eşliğinde dünyanın dört bir yanında çeşitli festivaller ve konser salonlarında sahneye çıktı. 500’den fazla senfonik eser ve operadan oluşan geniş bir repertuara sahip olan sanatçı 2002’de Artemisia Oda Orkestrası’nı kurdu. Orkestranın Sanat Direktörü ve Baş Orkestra Şefi olan Ertüngealp, 2011 yılından bu yana efsanevi orkestra şefi Claudio Abbado’nun Asistanı ve Yardımcı Orkestra Şefi olarak Berlin Filarmoni Orkestrası, Lucerne Festival Orkestrası, La Scala, Opera of Farma ve Orchestra Mozart gibi dünyaca ünlü orkestralar ile çalışmalarını sürdürüyor.
Müzik otoriteleri tarafından günümüzün önde gelen keman virtüözlerinden biri olarak tanınan ve tanıtılan Cihat Aşkın, Cobos, Dmitriev, Yoel Levi, Shlomo Mintz ve Ida Haendel gibi dünyaca ünlü müzisyenler ile aynı sahneyi paylaştı. Dünyanın dört bir yanında birçok sanat merkezinde konserler verdi ve çeşitli festivallere katıldı. Menuhin ve Flesch yarışmaları dahil birçok ödülün sahibi olan Aşkın, 2002’de Roma Foyer des Artistes ve 2009’da The J. F. Kennedy Center fort he Performing Arts-Gold Medal ödüllerine layık görüldü. Sanatçı konserlerinde Jean-Baptiste Vuillaume (1846) ve Joseph Gagliano (1796) kemanları ile çalmaktadır.
Dünyanın en ünlü flütçülerinden William Bennett tarafından “çok önemli ve doğal bir müzisyen” olarak tanımlanan Halit Turgay, 1990 yılında İskoçya’nın Aberdeen kentinde düzenlenen Uluslararası Genç Müzisyenler Festivali’nde düzenlenen yarışmada “The Skene” ödülünü kazandı. Birçok yapıtın Türkiye’de ilk seslendirilişini yapan Turgay, başta Hüseyin Sermet, William Bennett, Ashan Pilai, Şirin Pancaroğlu gibi usta müzisyenlerle çalmanın dışında bir eğitmen olarak yetiştirdiği öğrencilerle pek çok ulusal ve uluslararası yarışmalarda başarılar kazandı. Bir besteci olarak yazdığı “Türk Çayı Caz Süiti” adlı ilk eserinin dünya prömiyerini 2012 yılı ocak ayında Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi’nde (İzmir) Jazz-İst. Kuartet ile gerçekleştiren sanatçı halen İÜ. Devlet Konservatuarı’nda flüt ve oda müziği öğretmenliği yapıyor.