Sanat Yönetmenliği’ni Erdoğan Şanal’ın, Sanat Danışma Kurulu üyeliklerini; Prof. Rengim Gökmen, Prof. Dr. Cihat Aşkın, İbrahim Yazıcı’nın ve Remzi Buharalı’nın yaptığı, Sanat Etkinlikleri Derneği’nin düzenlediği 17. Mersin Uluslararası Müzik Festivali, 24 gün süren dans ve müzik şöleninin ardından perdelerini kapattı. 14 Nisan-08 Mayıs tarihleri arasında gerçekleştirilen Festival, 4’ü ücretsiz toplam 11 etkinlikte 21 bin seyirciyi Mersin’in en gözde konser salonları ve tarihi önemde bazı mekanlarında usta sanatçı ve müzik topluluklarıyla buluşturdu. Festival süresince Türkiye’nin pek çok önemli, yazar, müzik eleştirmeni ve gazetecilerini de Mersin’de misafir etti.
Festival kapsamında gerçekleştirilen ve 20-21-22 Nisan tarihlerinde üç gün süren 19. Nevit Kodallı Korolar Şenliği, Hakkari’den İzmir’e, Türkiye’nin dört bir yanından gelen 38 koroyu 10 oturumda Mersin Kültür Merkezi’inde sanatseverlerle buluşturdu. Şenliğin son gününde ise Üç Tenor ile Yüksekova Mavi Hayaller Çocuk Korosu ve Umut Işığı Korosu aynı sahnede yer alarak unutulmaz bir konsere imza attı.
Festival kapsamında gerçekleştirilen bir diğer etkinlik ise “Mersin Kelebeklerine Ezgi Arıyor” sloganıyla dört klarinet formunda düzenlenen 8. Beste Yarışması oldu. Beste yarışmasının birincilik ödülünü Damlacıklar adlı eseriyle Cem Oslu alırken, Mustafa Kemal Saydam ikinciliği, Melis Özcan ise üçüncülük ödülüne layık bulundu.
2018 Festival Ödülleri ise şöyle dağıtıldı: Festival Sanat Ödülü: Devlet Sanatçısı Suna Kan’a, Festival Kent Ödülü: sümerolog Muazzez İlmiye Çığ’a, Nevit Kodallı Genç Yetenek Ödülü ise Yiğit Karataş’a verildi.
Salon konserleri, ücretsiz açık hava konserleri ve üç gün süren korolar şenliğiyle 21 bin kişinin takip ettiği 17. Mersin Uluslararası Müzik Festivali, KKTC, Kanada, Fransa, G. Afrika, İspanya, Amerika ve Almanya’dan gelen müzik toplulukları ve solistlerini Mersinli sanatseverlerle buluşturdu.
Açılış Konseri ile Güney Afrikalı Pumeza Matshikiza, Murat Karahan ve şef Antonio Pirolli, 8. Beste Yarışması, 19. Nevit Kodallı Korolar Şenliği, 3 Tenor Konseri ile Ayhan Uştuk, Aykut Çınar, Şenol Talınlı, Yüksekova Mavi Hayaller Çocuk Korosu, Adıyaman Filarmoni Orkestrası ile Alican Süner, Serla Balkarlı, Özgür Oğuz, Anadolu Nefesli Beşlisi ile Cem Önertürk, Ufuk Soygürbüz, Kıvanç Fındıklı, Ozan Evruk, Hüseyin Uçar, Semin Dikmen Töre ve T. Enver Töre, Salut Salon ile Angelica Bachmann, Meta Hüper, Olga Shkrgunova, Romy Nagy, Manuş Baba, İspanya’nın dünyaca ünlü Flamenko Topluluğu Rojs y Rodriguez, Azam Ali, Türk Silahlı Kuvvetler Armoni Mızıkası ile Rüya Taner, Onur Polat, Hasan Berk, Gökçe Nur Semerci, Tarık Tal, performanslarıyla Mersinlileri kendilerine hayran bıraktı.
Konser ve etkinlikler, Mersin Kültür Merkezi, Yenişehir Belediyesi Atatürk Kültür Merkezi, Mersin Üni. Nevit Kodallı Konser Salonu, Tarsus St. Paul Müzesi, Soli Pompeipolis Güneş Meydanı, Toroslar Belediyesi Amfi Tiyatrosu ve Mersin Latin Katolik Kisesi’nde yer aldı.
Festivalin en renkli etkinlikleri, “Mersin Kelebekleri” temalı fotoğraf sergileri olmuştur. Açılış Konseri öncesi Mersin Fotoğraf Derneği’nin Karma Sergisi sanatseverleri karşılarken, Beste Yarışması öncesinde gazeteci ve fotoğraf sanatçısı Mustafa Mercan, Nevit Kodallı Korolar Şenliği öncesinde ise Mustafa Eser’in fotoğrafları, Kültür Merkezi Ana Fuayesi’nde ve Latin Katolik Kilisesi’nde sanatseverleri karşıladı.
17. Mersin Uluslararası Müzik Festivali, Mersinli sanatseverlerin yanı sıra, İstanbul, Ankara, Adana, Hatay, Niğde, Gaziantep, Osmaniye gibi şehirlerden gelen sanatseverleri de salonlarında misafir etti. Sayıları az da olsa (Hollanda, Almaya gibi) festivalin yurtdışından takipçilerinin de olduğu gözlemlendi.
2002 yılından kurulan ve etkinlikleriyle Mersin’in ulusal ve uluslararası alanda sesi olan Mersin Uluslararası Müzik Festivali, 2007 yılında Avrupa Festivaller Birliği’ne (EFA) davet edilmiş, böylece Türkiye’de ilk 6 festivalin arasına girerek Mersin’in adını dünyaya taşımıştır. Bu başarının en büyük mimarı, T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı, Mersin Valiliği ve Mersin Büyükşehir Belediyesi olmakla birlikte, Akdeniz Belediyesi, Mezitli Belediyesi, Toroslar Belediyesi, Yenişehir Belediyesi, mesleki kuruluşlar ve odalarımız; Mersin Ticaret ve Sanayi Odası, Mersin Deniz Ticaret Odası, Tarsus Sanayi ve Ticaret Odası, Mersin Ticaret Borsası, olmuştur.
Diğer sponsor ve destekçilerimiz ise ABD Ankara Büyükelçiliği, OPET, Mersin HiltonSA, MIP, Adil Aktay, AVES AŞ, Akdeniz Bölge ve Garnizon Komutanlığı, Mersin Üniversitesi Rektörlüğü, Mersin Devlet Opera ve Balesi Müdürlüğü, Mesbaş, Pozcu Organik, Forum AVM, Rota Mersin Dergisi, Sertel Tools, Derya Otomotiv, BYS Narinler, Modans Mobilya, Oryap, Yörüksüt, Gradi Reklam, İçel Koleji, Gökşenler Grup, Kitapsan.
Dernek ve Kulüpler: İçel Sanat Kulübü, Mersin Polifonik Korolar Derneği, Mersin Liseliler Derneği.
Mersin Uluslararası Müzik Festivali Yürütme Kurulu Başkanı Selma Yağcı yaptığı açıklamada; “Geçtiğimiz yıldan bu yana kent bileşenlerimiz, yönetim ve yürütme kurulu üyelerimizle büyük emekler vererek hazırladığımız başarılı bir festivalin daha sonuna gelindi. Başta sponsorlarımız olmak üzere salonlarımızı dolduran seyircilerimize sonsuz teşekkürlerimi sunarım. Kentimizin marka değeri en yüksek kurumu olarak dünyanın seçkin solist ve müzik topluluklarını sanatseverlerle buluştururken bu vesileyle Mersin’in adını da dünyaya taşıyarak paha biçilmez tanıtım fırsatları yarattık. Bu festival döneminde yurtiçi ve yurtdışından takipçilerimizin olduğunun görülmesi ise bunun en önemli göstergesi olmuştur. Değerli halkımıza en derin saygılarımı sunar, barış dolu nice festivallerde yeniden görüşmek umuduyla hoşça kalın” dedi.