Anadolu'nun Sesi

Anadolu'nun Sesi

  • 09 Mayıs 2012 Çarşamba
  • ANADOLU’NUN SESİ
  • Mersin Kültür Merkezi

 

  • Ömer Türkmenoğlu tenor
  • Mehmet Efe keman
  • Erkan Şölen bağlama
  • Mustafa Eke ney
  • Kaya Güç piyano
  • Murat Kızılcı vurma çalgılar

Bu yılki festivalin özel gruplarından biri olan Anadolu’nun Sesi adlı grup, türkülerimizi ve geleneksel müziğimizi çok seslendirilmiş bir şekilde uyguluyor. Ülkemizin geçmişten günümüze dek uzanan kültürel mirasını evrensel bir bakış açısıyla sergilemek ve ülkemizi bu bağlamda tüm dünyaya temsil etmek amacıyla kurulan Anadolu’nun Sesi, müzikseverlere doğu ve batı saundunu bileştirerek değişik ve anlamlı bir program sunuyor.

Dr. Ömer Türkmenoğlu tenor

Kuzey Irak Erbil'de doğdu. Müzik eğitimine Erbil Kültür Merkezi’nde başladı. 1995 yılında Bilkent Üniversitesi Müzik ve Sahne Sanatları Fakültesi Şan Sanat Dalı’na girdi. 1996 yılında Ankara Radyosu Türk Halk Müziği ses yarışması birincisi ve aynı yıl TRT Televizyonu’nun düzenlediği Türk Halk Müziği Ses Yarışması’nda da Türkiye birincisi oldu. 2000 yılında Azerbaycan / Bakü’de düzenlenen 2. Uluslararası Bülbül Opera Yarışmasında dördüncülük ödülü aldı. Bilkent Senfoni Orkestrası, Bilkent Oda Müziği Orkestrası, Türksoy Opera Günleri’nde, Mersin Opera Orkestrası’yla birçok sayıda konser vererek opera aryaları ve türkülerimizi seslendirdi. 2003 yılında İtalya’da Imalatesta Yaz Akademisi’nde bariton Alessandro Calamai ve Mauro Trombetta ile çalıştı. Katia Ricciarelli ve Mirella Freni’nin ustalık sınıfı çalışmalarına katıldı.

Ünlü Tenor Placido Domingo adına her yıl düzenlenen “Uluslararası Operalia Şan Yarışması”nda 15 Nisan 2005’de ve “Uluslararası Leyla Gencer Şan Yarışması’’nda 25-30 Ağustos 2006 tarihinde dünya çapında seçilen 40 sanatçı arasına girmeyi başardı. Birçok festivalde halk konserleri verdi. Yurtdışında İtalya, İspanya, KKTC, Pakistan, Macaristan, Azerbaycan, Amerika, Kanada, Makedonya, Avusturalia, Suriye, Ürdün, Kırgızistan, Luxembourg ve yurtiçinde birçok yerde konserler verdi. Ayrıca 6 yıl Ankara Devlet Opera ve Balesinde Solist Sanatçı olarak çalıştı. Bilkent Üniversitesi Müzik ve Sahne Sanatları Fakültesi’nde Doktora eğitimine devam ederken 2010 yılında ABD Indiana Üniversitesi’nde Post Doktorasını ünlü tenor Carlos Montane ile yaptı. Aynı zamanda kendi projesi olan (Hz.İbrahim’in Çocukları Barış Duacıları) 10 Mayıs 2011 tarihinde ABD’de gerçekleştirdi.

Dr. Mehmet Efe keman

1975 yılında Bilecik'te doğdu. İlk müzik eğitimine ikisi de çok değerli eğitimciler olan babası İbrahim Efe ve ağabeyi Erkan Efe'den bağlama dersleri alarak başladı.  1990 yılında Ankara Anadolu Güzel Sanatlar Lisesi'ne girdi, bu okulun ilk mezunlarındandır. Burada keman eğitimine Prof. Sadettin Ünal, piyano eğitimine ise Dr. Mansur Özen ile başladı. 1994 yılında Gazi Üniversitesi Müzik Eğitimi Bölümünü kazandı. Lise ve lisans öğrenimi boyunca birçok solo konser, ayrıca Gazi Gençler Oda Orkestrası ile solist ve orkestra üyesi olarak konserler verdi.1999 yılı Nisan ayında GÜGEF. Müzik Eğitimi Bölümü'nde açılan Araştırma Görevliliği sınavını kazandı 2000 yılı Ocak ayında bu göreve atandı. 2001 yılında Gazi Eğitim Bilimleri Enstitüsü'nde yüksek lisans programını, 2007 yılında ise doktora eğitimini tamamladı.

Doktora eğitiminin bir döneminde Hacettepe Üniversitesi Devlet Konservatuarı Öğretim Üyesi Prof. Erol Erdinç ile şeflik çalıştı. Akademik çalışmaları süresince Gazi Akademik Orkestrası ile solist ve orkestra üyesi olarak birçok konserler verdi. Keman çalışmalarının yanı sıra farklı enstrümanları çalma becerisini geliştirerek Flüt ve Albert Sistem G klarnet (Türk Klarinet) üzerine yorumcu ve araştırmacı olarak çalışmalar yapmaktadır. Akademik çalışmalarının yanı sıra Meditation isimli grup ile farklı müzik türleri üzerinde deneme ve sahne çalışmalarını sürdürmektedir. Halen Gazi Üniversitesinde Arş. Gör. olarak görev yapan Mehmet Efe, burada keman ve orkestra dersleri vermektedir.

Erkan Şölen bağlama

1967 yılında İstanbul’da doğdu. İlk, orta ve lise öğrenimini Ankara'da tamamladı. Ortaokul yıllarında Ankara'da Ömer Yanar’dan bir yıl süreyle bağlama dersi aldı. Ortaokul ve liseden mezun oluncaya kadar okul korolarında bağlama çalarak görev aldı. Yine aynı dönemde Ankara HAMOY Derneği bünyesindeki Halk müziği korosuna katılıp, derneğin yurt içi ve yurt dışı konser ve yarışmalarında bağlamasıyla yer aldı. Sonraki yıllarda aynı demekte bağlama hocalığı yaptı. 1985 yılında Ankara Radyosu Gençlik Korosu sınavını kazandı, ardından Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Peyzaj Mimarlığını Kazanarak Üniversiteye başladı. 1986 Yılında Şef Mehmet Özbek yönetiminde "Ankara Devlet Türk Halk Müziği Korosunun" açmış olduğu sınavı kazanarak saz sanatçısı olarak göreve başladı.

Bu tarihten sonra müzik çalışmalarını yoğunlaştırarak yurt içi ve dışı birçok konserlerde bağlamasıyla icrada bulundu. Birçok Televizyon kanalının Türk Halk Müziği programlarına konuk olarak katılıp bağlamasıyla eşlik etti. Kültür Bakanlığının, Araştırma ve Eğitim Genel Müdürlüğü Repertuar Kurulunda görev alan Şölen, Halk Müziği Yarışmalarında da Jüri Üyeliğinde bulundu. Ankara Ümitköy’de Çayyolu Platformunda çok sayıda öğrenci yetiştirdi. Kendisine ait birçok beste çalışması mevcuttur. Yenimahalle Belediyesi Konservatuarında bağlama dersi hocalığının yanı sıra, TRT'nin yurtdışı yayınlarından “İnci Mercan” müzik programında, “Aydın Bakışı” adlı televizyon programında bağlamasıyla sanatını icra eden Şölen, halen Devlet Türk Halk Müziği Korosunda bağlama sanatçısı olarak görevini sürdürmektedir.

Mustafa Eke ney

Erzincan’da doğdu. Üniversiteye kadar olan eğitimini Erzican’da tamamladı, 2001 yılında Ege Üniversitesi Devlet Türk Müziği Konservatuvarını kazanarak eğitimini burada sürdürdü. 2006 yılında girmiş olduğu Kültür ve Turizm Bakanlığı Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğü Ankara Türk Dünyası Müzik Topluluğunda hala saz sanatçısı olarak görev yapmaktadır.

Kaya Güç piyano

1968 yılında Ankara Devlet Konservatuarı Nefesli Sazlar Korno ve Yardımcı Piyano Bölümünü bitirdi. 2008 yılında Ankara Devlet Opera ve Balesi’nden orkestra sanatçısı olarak emekli oldu. Yurt içi ve yurt dışında birçok opera konserleri, festivaller ve Radyo ve TV programlarına katıldı. Konser verdiği ülkeler Avustralya, Kanada, Tunus, Amerika, Suriye, Ürdün, Makedonya, Kırgızistan, Çin, İtalya, Bulgaristan, İngiltere, Almanya, Fransa, KKTC. Bunların yanı sıra, üyesi olduğu Türk Tanıtma Vakfı (TÜTAV) ile yurt dışında Singapur-Tayland-İngiltere gibi çeşitli ülkelerde solist sanatçılara ve gruplara eşlik etti. Halen Anadolu’nun Sesi Müzik Topluluğu ile konserlerini sürdürmektedir. 

Murat Kızılcı Vurma Çalgılar

1967 yılında Ankara da doğdu. Üniversite eğitimini 1985-1989 yılları arasında Gazi Üniversitesi Gazi Eğitim Fakültesi Müzik Eğitimi Bölümünde tamamladı. Üniversite eğitimi ile birlikte T.R.T. Ankara Radyosu Türk Halk Müziği Gençlik Korosunda Ritim saz ve Bağlama icrasında bulundu.1990 yılında Adapazarı Arifiye Anadolu Lisesine müzik öğretmeni olarak atandı. Aynı yıl Kültür Bakanlığı tarafından açılan Sivas Devlet Türk Halk müziği Korosu sınavlarında başarılı olarak Ritim saz sanatçısı olarak göreve başladı. 1995 - 1997 yılları arasında Ankara Devlet T.H.M. Korosunda çalıştı. 1998’de tekrar Sivas Devlet T.H.M. Korosuna döndü. Ritim saz sanatçılığı görevi yanı sıra Koronun sanat kurulunda müzikolog, uzman çalgı eğitimcisi ve şef yardımcısı olarak çalıştı. 2007 yılında Ankara Devlet Halk Dansları Topluluğuna atandı. Halen bu kurumda görevini sürdürmektedir.