Ankara Trombon Dörtlüsü, Oda Müziği Topluluğu

Ankara Trombon Dörtlüsü, Oda Müziği Topluluğu

Cem Güngör, Ekin Eti, Gürel Ünver ve Ozan Çelikel’den oluşan Ankara Trombon Dörtlüsü, ilk konserini 2009 başında verdi. Dörtlünün üyelerinin ortak noktaları Ankara Devlet Konservatuvarı’ndan yetişmiş olmalarıdır. Aynı ekolden gelmeleri, ortak bir anlayış geliştirmelerini ve uyum sağlamalarını kolaylaştırdı. Dörtlü, kuruluşundan bu yana başta Ankara Devlet Opera ve Balesi olmak üzere TRT Ankara Radyosu Büyük Stüdyosu’nda, Uluslararası Akşehir Nasreddin Hoca Festivali’nde, İzmir Sanat’ta resitaller, Eskişehir Akademik Senfoni Orkestrası ile de konserler verdi. Klasikten caza, halk türkülerinden film müziklerine uzanan geniş bir dağarcığı olan grup üyelerinin her biri farklı orkestraların sanatçılarıdır, aynı zamanda solo çalışmalarını sürdürmektedir. Grubun ilkelerinin başında Klasik Türk müziğini Avrupa’da ve Dünya’da en iyi şekilde icra etmek gelmektedir.

Cem Güngör

Ankara'da doğdu. 1993 yılında Hacettepe Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Trombon bölümüne Metin Yalçın'ın öğrencisi olarak kabul edildi. 1995 yılından itibaren eğitimine A.Bedii Durham ile sürdürdü. 1995 yılında Rotary kulübünün düzenlediği “Yetenekli Çocuklar” yarışmasında üçüncülük ödülüne, 1996 yılında aynı yarışmasında ikincilik ödülüne layık görüldü. 1997 yılında Almanya'nın Passau şehrinde “Europe Brass Competition” yarışmasına  “Erden Bilgen Beşlisi” ile katıldı. Aynı yıl yine bu grup ile Montreux Şehrinde konser verdi. 1999 yılında Fransa'da “CDMC Uluslararası Trombon Festivali”ne katıldı. Ardından Hacettepe Konservatuvarı Senfoni Orkestrası, 2000 yılında Çukurova Devlet Senfoni Orkestrası ile solist olarak konserler verdi. Aynı yıl Kültür Bakanlığının ülke genelinde “Bakır Nefesliler” dalında düzenlediği “Genç Yetenekler 2000” adlı yarışmada ikincilik ödülünü aldı. 2001 yılında düzenlenen “4.Uluslararası Genç Müzisyenler” yarışmasında “Oda Müziği” kategorisinde, katıldığı “Trombon Trio” ile ikincilik ödülü aldı. 2009 yılında Roterdam’da ikincisi düzenlenen “Slide Factory” adlı “Uluslararası Trombon Festivali”ne katılarak dünyanın sayılı trombon sanatçılarıyla çalışma fırsatı buldu. Ankara Trombon Dörtlüsü’nün üyesi olan Cem Güngür,  2002 yılından bu yana Bilkent Senfoni Orkestrası trombon grup şefi görevini sürdürmekte, Türkiye ve Avrupa’da çeşitli festivaller kapsamında oda müziği ve orkestra konserlerini sürdürmektedir.

Ekin Eti

1980 yılında Adana’da doğdu. İlk ve orta öğrenimini tamamladıktan sonra 1994 yılında, Çukurova Üniversitesi Adana Devlet Konservatuvarı Trombon bölümüne Kayhan Çatıkkaş’ın öğrencisi olarak kabul edildi. Yekta Kırbay’la da çalışan Eti, eğitimini 1998 yılına kadar aynı okulda sürdürdükten sonra H.Ü. Ankara Devlet Konservatuvarı’na geçiş yaptı. 2000 yılında Kültür Bakanlığının ülke genelinde “Bakır Nefesliler” dalında düzenlediği  “Genç Yetenekler 2000” adlı yarışmada üçüncülük ödülünü aldı. Aynı yıl İzmir Dokuz Eylül Üniversitesi’nde düzenlenen Masterclass’ta Berlin Kraliyet Konservatuvarı’ndan Trombon Sanatçısı Prof. Joachim Mittelacher ile çalıştı. 2001 yılında “4.Uluslararası Genç Müzisyenler” yarışmasında “Oda Müziği” kategorisinde, katıldığı Trombon Trio ile ikincilik ödülü aldı. Ardından Trompet Sanatçısı Erden Bilgen’in kurduğu “Fanfar” adlı grupla Ordu’da düzenlenen Festivalde konserler verdi. 2002 yılında H.Ü. Ankara Devlet Konservatuvarı’ndan mezun oldu ve Hacettepe Üniversitesi Senfoni Orkestrasına kabul edildi. “Voice of Brass”  adlı grup için Anadolu kültürünü yansıtan türkülerden bir repertuvar oluşturduktan sonra düzenlemelerini yaptığı bu eserlerle yurtiçinde birçok konser verdi. Sanatçı, 2003 yılında Fazıl Say’ın “Metin Altıok Ağıtı” adlı eserin CD kaydında yer aldı. 2005 yılına kadar Hacettepe Üniversitesi Senfoni Orkestrasında çalıştıktan sonra Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası’nın açmış olduğu sınavını kazanarak buradaki görevine başladı. Barok, Klasik Batı Müziği, Opera, Türkü ve Caz Standartlarından oluşan bir repertuvara sahip olan “C.S.O. Brass Quintet” adlı grubun üyeliğini sürdürürken, aynı dönemlerde Karadeniz ve yakın coğrafyadaki etnik müziklerden örnekler icra eden “Hoppa Essentials” adlı grupta da yer aldı ve Türkiye’nin birçok ilinde konserler verdi. 2009 yılında Roterdam’da düzenlenen “Slide Factory” adlı “Avrupa Trombon Festivali”ne katıldı. Beste ve düzenleme çalışmaları da yapan Ekin Eti halen Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrasında Trombon Sanatçısı olarak görevini sürdürmektedir.

M.Gürel Ünver

1969 yılında Akşehir’de doğdu.1983 yılında Ankara Devlet Konservatuvarı’nın sınavını kazanarak, Abdullah Özkaya ile trombon çalışmalarına başladı. On yıl olan öğrenim süresini, iki kez sınıf atlayarak sekiz yılda tamamladı. Konservatuvar orkestrası eşliğinde solo konser verdi. 1988 ve 1991 yıllarında Akdeniz Gençlik Orkestrasının sınavını kazanarak, Orkestranın İspanya, İtalya, Fransa, İsrail, Mısır turnelerine katıldı. 1991’de Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğünün açtığı sınavı kazanarak orkestra sanatçısı oldu. 1995 yılında İzmir Devlet Senfoni Orkestrası eşliğinde solo konser verdi, aynı yıl Ankara Devlet Konservatuvarı’nda Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası Trombon Grup Şefi Metin Yalçın ile yüksek lisans eğitimini tamamladı. 1999 yılında Kültür Bakanlığı bursu ile Almanya’nın Karlsruhe şehrinde Karlsruhe Staatskapelle solo trombon sanatçısı Prof. Ünal Solak’la bir yıl süre ile ihtisas çalışması yaptı. 2008–2009 konser sezonunda 3–4 Nisan tarihlerinde Çukurova Devlet Senfoni Orkestrası eşliğinde F.David’in “Trombon ve Orkestra için Konçertino”sunu seslendirdi. Ankara Trombon Dörtlüsü’nün üyesi olan Ünver, halen Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğü Orkestrasındaki solo trombon sanatçılığı yanında, Eskişehir Anadolu Üniversitesi Devlet Konservatuvarı’nda ve Ankara Anadolu Güzel Sanatlar Lisesinde trombon öğretmenliği görevini sürdürmekte, çeşitli oda müziği gruplarıyla konserler vermektedir. Sanatçı trombon ağızlığı tasarımları yapmakta ve kendi üretimi olan ağızlıklarla çalmaktadır.

Ozan Çelikel

1980 yılında Ankara da doğdu. Müzik eğitimime 1991 yılında H.Ü.  Ankara Devlet Konservatuvarı Trombon Bölümü’nde Abdullah Özkaya’nın öğrencisi olarak başladı. 1994 yılından başlamak üzere Resital ve Konserler verdi. Truva, Ordu, Akşehir Uluslararası Festivallerine katıldı. Erden Bilgen’in öncülüğünü yaptığı “Fanfar” ve “Ankara Bakır Beşlisi” gruplarında çaldı. 1997 yılında Gençlik Senfoni Orkestrası eşliğinde C.S.O. Konser Salonu’nda Jos.Ser.Alschausky’nin “Trombon için  Konçertosu”nun Türkiye’de ilk seslendirilişini gerçekleştirdi. Yurt içindeki orkestralarda konuk sanatçı olarak çalıştı. Konservatuvar eğitimini bir yıl sınıf atlayarak bitirdikten sonra 1999 yılı Mart ayında Antalya Devlet Opera ve Balesi orkestrasının açmış olduğu sınavı kazanarak Trombon sanatçısı olarak göreve başladı ve bu orkestra eşliğinde 1999 yılından bu güne solo konserler verdi.

Karlsruhe Staatskapelle'nin solo Trombon sanatçısı Prof. Ünal Solak'la çalışmalarını sürdüren Ozan Çelikel,  2009 yılının Mart ayında Rotterdam’da “Avrupa Trombon Festivali”ne, Probells Trombon Trio ile katıldı ve Codarts School jazz trombon hocası İlja Reingoud la çalışma fırsatı buldu. Halen aynı orkestrada trombon sanatçılığı görevini de sürdüren Çelikel,  aynı zamanda Ankara Trombone  Quartet’in üyesidir.