Arkas Trio, 11.Uluslararası Mersin Müzik Festivali kapsamında, İtalyan Katolik Kilisesi’nin mistik havasında, Ludwig van Beethoven’in (1770-1827), Do Minör 3 nolu Trio’su ile konsere başlayacak. Bu trio; Allegro con brio, Andante cantabile con Variazioni, Menuetto-Trio, Finale: Prestissimo adlı dört bölümden oluşmaktadır. Bu eşsiz müziği, besteleriyle ve müzik eğitmenliğiyle her geçen gün gelişme gösteren, genç Türk bestecilerimizden Hasan Uçarsu’nun (1965) “Cemal Reşit Rey Anısına” yazdığı “Yok Zamanlar” adlı trio izleyecek. Bu anı müziği ‘yitik zamanlar’ ve ‘çalıntı zamanlar’ bölümlerinden oluşmaktadır. Küçük bir aranın ardından tekrar sahne alacak olan Arkas Trio, Felix Mendelssohn’un (1809-1847) 1 nolu Re Minör Trio’su ile konserini sonlandıracak. Mendelssohn’un inanılmaz güzellikteki ezgilerinin yer aldığı bu yapıt, dört bölümden oluşmaktadır: Molto allegro agitato, Andante con moto tranguillo, Scherzo: Leggiero e vivace ve Finale: Allegro assai appassionato. Daha ilk mezürde viyolonselle işitilen güçlü birinci tema, kemanla güçlenir. Piyano ise bu iki çalgıya konçerttant kadanslarla destek verir. Bestecinin sözsüz şarkılarını anımsatan bölümler, ritmik ve tek temalı olan parlak ve çekici scherzo, birden yükselen ritimle ve piyanonun çok parlak partisiyle seçkinleşen bölüm, iki kez lirik bir anlatıma dönerse de Majör tonalitede parlak sona ulaşır.
Deniz taşımacılığının Türkiye’de ve dünyada önde gelen kuruluşlarından Arkas Holding, sanata ve klasik müziğe verdiği değeri – uzun soluklu ve evrensel düzeyde- bir projeyle kalıcı kılmayı amaç edinerek, Haziran 2011’de Arkas Trio’yu kurdu. Sanatlarını uluslararası alanda kanıtlamış üç yetkin ve değerli ‘solist’ sanatçıdan oluşan ‘Arkas Trio’, Türkiye’de özel bir kurumun çatısı altında, kurumsal bir yapıda konumlanmış ‘ilk’ Trio’dur. Arkas Holding, sosyal sorumluluk projesi olan Arkas Trio ile bir “ilk”e imza atmaktan mutluluk duymaktadır. İlk konserlerini 2011 Eylül ve Ekim aylarında muhteşem bir organizasyonla Istanbul-Saint Antuan Kilisesi ve İzmir-Adnan Saygun Sanat Merkezinde veren ve trio edebiyatının seçkin eseriyle müzikseverlerin karşısına çıkan Arkas Trio, bu konserlerdeki başarısıyla olağanüstü beğeni kazanarak, Türk basınında geniş yankı uyandırdı.
Dinleyiciyle ilk kez buluşmanın heyecanı ardından, aralıksız konserlerine devam eden ve 31 Ekim tarihinde ilk kez yurt dışında Berlin Adlon’da Türk-Alman iş dünyasının düzenlediği özel bir gecede sahne alan Arkas Trio, bu başarının ardından 2 Aralık gecesi İstanbul Devlet Senfoni Orkestrası eşliğinde Beethoven’in ‘Tripel’ Konçertosunu seslendirdi ve hemen sonrasinda özel bir konser daha verdi. Ayrica Süreyya Operasında 5 Aralık akşamı vermiş olduğu konserle de başarılarını taçlandıran Arkas Trio, ilk konser sezonunda ve 2011 yılında Türkiye’nin dünyaya bir armağanı olarak nitelendirilerek adından söz ettirdi. Arkas Trio; 1990 Moskova “Uluslararası Çaykovski Yarışması”nda altın madalya sahibi olduktan sonra dünya markası haline gelen Alman çello solisti Gustav Rivinius, ülkemizden ender yetişen ve dünyaya açılan sanatçılardan olan ve kendi kuşaklarının ’en iyileri’ sayılan keman solist sanatçısı Tuncay Yılmaz ile piyano solist sanatçısı Emre Elivar gibi yıldız sanatçılarımızdan oluşmaktadır.
Uluslararası başarılarıyla tanınan keman solistimiz Tuncay Yılmaz İzmir’de doğdu. Ailesinin ilk müzisyeni olan Yılmaz, önce Ankara ve daha sonra “Alman Devlet Burslusu” olarak Freiburg ve Saarbrücken Müzik Yüksek Okullarındaki “Solistlik Sınıfları”nı birinciliklerle bitirdi. Henüz öğrenci iken, solist olarak Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası eşliğinde Hindemith’in Keman Konçertosu’nu Türkiye’de ilk kez yorumlayan genç yetenek, aynı yıllarda Avrupa’daki uluslararası keman yarışmalarında da (Tibor Varga, Louis Spohr, Mendelssohn-Berlin) dereceler ve ödüller (Mozart ve Schumann özel ödülleri) kazandı. Bu tarihten sonra, aralarında Sofya Filarmoni, Moskova Senfoni, Stuttgart ve Moskova Musica Viva Oda Orkestraları, Saarland Radyo Senfoni, BBC Concert Orchestra, West Virginia Symphony ve tüm Türk Senfoni Orkestralarının da bulunduğu birçok orkestra eşliğinde konserler verdi.
Biret, Rivinius, Rudin, Schmidt, Barta, Say, Angelov, Leonardy, Papavrami gibi ünlü müzisyenlerle çaldı ve daimi piyanisti Robert Markham eşliğinde Ankara, Berlin, İstanbul, Monte Carlo (Salle Garnier), Frankfurt, Londra, Köln, Abu Dhabi, Toledo, Valencia, Boston, Chicago ve New York (Carnegie Hall) gibi dünya kentleri ve sanat merkezlerinde de sayısız resitaller verdi. “2006 Dünya Mozart Yılı”nda, Rudin tarafından Rusya’ya davet edildi ve bestecinin konçertosunu ilk Moskova konserinde çaldı. Aynı yılın sonunda Ankara’da CSO eşliğinde “Atatürk” anısına Mozart çaldı. Moskova Çaykovski Yarışması birincisi Gustav Rivinius’la beraber Istanbul’da Brahms’ın ikili Konçertosunu ve hemen sonrasında Ispanya-Toledo ve Ankara Festivalleri’nde Rivinius ve Angelov’la beraber yorumladıkları Beethoven’in “Triple” Konçerto konserleri büyük başarı kazandı. Şimdiye dek 4 albüm çıkaran ve 1996 yılından beri "T.C. Kültür Bakanlığı Keman Solist Sanatçısı" olan Tuncay Yılmaz, “Akademi İKSEV Uluslararası Keman Ustalık Sınıfı”nı da başlatmıştır. Aynı zamanda ‘Arkas Trio’ keman sanatçılığını ve koordinatörlüğünü de yürütmekte olan sanatçı, 1827 yapımı Giuseppe Marconcini kemanıyla çalmaktadır.
1965 doğumlu Gustav Rivinius, Claus Kanngiesser, David Geringas, Zara Nelsova ve Heinrich Schiff’den eğitim aldı. Moskova’da düzenlenen Dokuzuncu Uluslararası Çaykovski Yarışması’nda ilk ödülü olan altın madalyaya layık görüldü. Ödülü almaya hak kazanan ilk Alman olarak yarışma tarihinde bir ilke imza atan Rivinius için bu ödül aynı zamanda dünya çapındaki kariyerinin başlangıç noktası oldu. Gustav Rivinius bu tarihten sonra uluslararası ünü olan orkestralar ile birlikte çalmak için davet edildi ve büyük festivallerin vazgeçilmez sanatçısı oldu. Oda müziğinde dünyaca tanınan Lars Vogt, Christian Tetzlaff, Antje Weithaas ve Sharon Kam gibi meslektaşları ile yapmış olduğu oda müziğinin sanatçının çalışmalarında önemli bir yeri vardır.
Çağdaş müziğe derinden bağlı olan Gustav Rivinius, “Bardo” olarak bilinen Hans Zender’in çello konçertosunda besteci tarafından yönetilen orkestraya eşlik ederek dünya prömiyerinde sahne aldı. Beethoven’ın çello sonatının tamamını, Brahms, Boccherini ve Zimmermann gibi üstadların sonatlarını Alman yayımcılık şirketlerinden WDR için kaydetti. 2009 yılında, Berlin Klasikleri için Brahms Klarnet Üçlüsünün (Sharon Kam ve Martin Helmchen ile birlikte) kaydını yaptı. 2011 yılında, Moskova’daki Çaykovski Yarışması’na jüri üyesi olarak davet edilen 1998’den bu yana Saarbrücken Müzik Üniversitesi’nde çello profesörlüğü görevini sürdüren Gustav Rivinius, aynı zamanda ‘Arkas Trio’ viyolonsel sanatçısıdır.
Piyano öğrenimine 5 yaşında Prof. Kamuran Gündemir ile başladı. 19 yaşında bitirdiği Ankara Devlet Konservatuvarı Master Programı’nı takiben Alman Devlet Bursu’nu (DAAD) kazandı, Dresden ve Berlin Müzik Yüksek Okulları’nda sürdürdüğü eğitimini de birinciliklerle tamamladı. Emre Elivar genç yaşlarından itibaren çeşitli uluslararası piyano yarışmalarında kazandığı ödüllerle yeteneğini kanıtladı. Bunların en önemlileri arasında, üç büyük ödül aldığı 1999 Uluslararası Bremen Piyano Yarışması, bronz madalya aldığı 1999 “Cidado do Porto” ve 2000 “World Piano Competition” yarışmaları, 2001 Steinway Ödülü, 2002 Arthur-Schnabel Ödülü ve birincilik aldığı 2003 Vendôme-Prize sayılabilir. 2005 İstanbul Uluslararası Müzik Festivali kapsamında verdiği ve Bach’ın “Das Wohltemperierte Klavier I” isimli eserinin Türkiye’de ilk seslendirilişini gerçekleştirdiği resital, sanatçının kariyerinde göze çarpan performanslar arasındadır.
Yine bu festival kapsamında Mendelssohn (op.54), Brahms (op.35/I-II) ve Beethoven’in (op.120) varyasyonlarından oluşan resitali ve “Embassy Series” kapsamında Washington DC’de Schumann ve Chopin’in eserlerinden oluşan repertuvarla ilk Amerika konserleri de iddialı performansları arasında sayılabilir. Elivar, Borusan İstanbul Filarmoni, Bilkent Senfoni, Konzerthausorchester Berlin, Nordwestdeutsche Philharmonie, Dortmunder Philharmoniker, Staatsorchester Kassel, Anhaltische Philharmonie Dessau, Orquestra Nacional do Porto, Lithuanian Chamber Orchestra gibi orkestralar eşliğinde konserler vermiştir.
Henüz öğrencilik yıllarında TRT için çağdaş Türk bestecilerinin eserlerini kaydeden, Almanya’da da Radio Bremen ve Deutschlandradio Berlin için de kayıtlar yapan sanatçının, Necil Kazım Akses’in piyano yapıtlarından oluşan CD’si “CordAria” firması tarafından yayınlanmıştır. Bu iki CD’ye ilave olarak Elivar’ın İtalya’da gerçekleştirdiği Beethoven’in Son Üç Sonat’ı ile “Diabelli Varyasyonları” kaydının yanı sıra, Sony projesi olan Schubert D 946 Üç Piyano Parçası ve Schumann’ın op. 13 Senfonik Etüdler CD’si de uluslararası alanda beğeni ile karşılanmıştır. Berlin’de yaşayan sanatçının, 2010 yılında Schumann’ın 200. doğum günü sebebiyle verdiği resital, Avrupa Radyo Yayın Birliği'ne üye 50’den fazla Avrupa radyosu tarafından canlı olarak yayınlanmıştır. Berlin’de yasayan Elivar, aynı zamanda ‘Arkas Trio’ piyano sanatçısıdır.