11. Mersin Uluslararası Müzik Festivali seçkin repertuvarıyla ve ünlü sanatçılarıyla Artemisia Oda Orkestrası ile başlıyor. Orkestra, bitmek bilmeyen enerjisiyle beste yapan Barok besteci Antoni Vivaldi’nin (1678-1741) “Vedro com mio diletto”suyla sahne alıyor ve hemen ardından Francesco Cilea’nın (1866-1950) “L’Arlesiana” operasının üç ünlü aryasından biri olan ‘E la solita storia del Pastore’yi sunuyor. “Hamlet” operasının bestecisi Ambroise Thomas’ın (1811-1896) komik operası “Mignon”dan düzenlenen ‘Grand Fantaisie’ ile Romantik besteci Carl M. von Weber’in (1786-1826) “Freischütz” operasından bir düzenleme ile süren konser, önemli Türk bestecisi Ahmed Adnan Saygun’un (1907-1991) “Horon”u ile son buluyor. Tüm orkestra düzenlemeleri Rahşan İzmirli Oğuz’a aittir.
Dünyaca tanınan değerli orkestra şefi Alpaslan Ertüngealp, 30 yıllık aktif sahne yaşamını başarıyla sürdürüyor. Macar Televizyonu Uluslararası Şeflik Yarışması (1998) ve Prokofiev Uluslararası Şeflik Yarışması (1999) üçüncülüğü gibi birçok prestijli uluslararası ödülün sahibi olan sanatçı, Dimitri Mitropoulos Uluslararası Şeflik Yarışması (2002) aldığı birincilik ödülü ile yetenekli bir şef olarak tüm dünyada ününü pekiştirdi. Royal Philharmonic Orchestra, St. Petersburg Philharmonic Orchestra, Orchestra Sinfonica Nazionale di RAI Torino, Orchestre National Bordeaux-Aquitaine, Orchestra Mozart Mahler Chamber Orchestra, Hungarian National Philharmonic Orchestra, Teatro Felice di Genova ve Komische Oper Berlin gibi seçkin orkestralar eşliğinde dünyanın dört bir yanında çeşitli festivaller ve konser salonlarında sahneye çıktı.
500'den fazla senfonik eser ve operadan oluşan geniş bir repertuara sahiptir. İstanbul’da doğan Alpaslan Ertüngealp, müzik eğitimine yedi yaşında İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuarı'nda piyanist olarak başladı. Eğitimini günümüzün seçkin müzik akademilerinden Budapeşte’deki Franz Liszt Müzik Akademisi’nde sürdürerek, piyano ve orkestra şefliği dallarında yüksek lisans yaptı. Orkestra şefi olarak aktif sanat yaşamının yanısıra, 2000-2002 yılları arasında Kuzey Macar Üniversitesi'nde profesörlük yaptı ve bugün dünya çapında orkestralarla çalışan yüzlerce müzisyen eğitti. 2003’de çağdaş Macar müziğine katkılarından dolayı Macar Kültür Bakanlığı tarafından Artisjus Ödülü’ne layık bulundu. 2008’de Macar Kültür Bakanlığı’nın "Sanat ve Sanatçılar Kanunu" hazırlık çalışmaları için müzik danışmanlığı görevini üstlendi.
Ayrıca, Macaristan’da Szombathely Senfoni Orkestrası Daimi Şef Yardımcısı (2001) ve Savaria Senfoni Orkestrası Müzik Direktörü (2006) olarak görev yaptı. 2002’de Artemisia Oda Orkestrası’nı kurdu. 2011’de Vera Vista tarafından ilk CD’si piyasaya sürülen orkestranın Sanat Direktörü ve Baş Orkestra Şefidir. Bratislava Uluslararası Müzik Festivali, Budapeşte Bahar Festivali ve Uluslararası İstanbul Müzik Festivali’ne düzenli olarak katılan sanatçı, ayrıca 2009’da 25.yılını kutlayan Macaristan'daki Bela Bartok Müzik Festivali ve Semineri’nde eş organizatör ve orkestra şefi olarak görev yapıyor. 2011′den bu yana, efsanevi orkestra şefi Claudio Abbado’nun Asistanı ve Yardımcı Orkestra Şefi olarak Berlin Filarmoni Orkestrası, Lucerne Festival Orkestrası, La Scala, Opera of Parma ve Orchestra Mozart gibi dünyaca ünlü orkestralar ile çalışmalarını sürdürüyor.
İstanbul’da doğdu. Henüz çok küçükken müziğe olan ilgisini keşfeden ailesi tarafından konservatuara kaydı yaptırıldı. Olağanüstü yeteneği ve disiplinli çalışmaları ile başarılı bir öğrencilik dönemi geçirdi, Prof. Ayhan Turan’ın sınıfından mezun oldu. 12 yaşında ilk resitalini verdi, 15 yaşına geldiğinde tüm Paganini Kaprisler’i çalıyordu. Müzik eğitimine Londra’da bulunan Royal College of Music’de Rodney Friend ve The City Univercity’de Yfrah Neaman ile devam etti. Ustalar, Ruggierro Ricci ve Dorothy Delay ile kısa süreli çalışmaları olan Aşkın, Mastır ve Doktora programlarını bitirerek yurda döndü. İTÜ’de 1998’de Doçent, 2006’da Profesör unvanlarını aldı. Aynı çatı altında, 1999’dan beri Müzik İleri Araştırmalar Merkezi’nin (MIAM) kurucusu ve eş-başkanı olarak akademik görevlerini ve sanatsal faaliyetlerini sürdürdü, 2008 Ekim ayında Türk Müziği Devlet Konservatuarı Müdürlüğü’ne atandı.
Müzik otoriteleri tarafından günümüzün önde gelen keman virtüözlerinden biri olarak tanınan ve tanıtılan Aşkın; Cobos, Dmitriev, Yoel Levi, Shlomo Mintz ve Ida Haendel gibi dünyaca ünlü müzisyenler ile aynı sahneyi paylaştı. Dünyanın dört bir yanında, Amerika, Avrupa, Ortadoğu, Asya ve Afrika’da bulunan birçok sanat merkezinde konserler verdi ve çeşitli festivallere katıldı. Bulgaristan, Sirbistan, Polonya, İsrail ve İsviçre gibi ülkelerde gerçekleştirilen uluslararası yarışmalara jüri üyesi olarak davet edildi. Kalan Müzik sanatçısı olan Aşkın, değerli bestecilerimiz U.C.Erkin ve N.K.Akses’e ait konçertoların ilk CD kaydını gerçekleştirdi. Çağdaş Türk eserlerinin yanı sıra, besteleri kendisine ait olan birçok eseri albüm haline getirdi. 2006 yılında, dünya keman literatüründe bir ilk olan Kreutzer 42 Etüd albümü yayınlandı.
Keman ve başka çalgılar için düzenlemeler ve film müzikleri ile ilgili çalışmalar yaptı, radyo ve TV kayıtları gerçekleştirdi. Kalan Müzik’in yanı sıra Warner Classics ve CPO firmaları ile çalıştı. Menuhin ve Flesch yarışmaları dâhil birçok ödülün sahibi olan Aşkın, 2002’de Roma Foyer des Artistes ve 2009’da The J. F. Kennedy Center for the Performing Arts - Gold Medal ödüllerine layık görüldü. İstanbul Oda Orkestrası ve 2007 Mart ayında Aşkın Ensemble oda müziği topluluğunu kurarak, günümüzün kaliteli müzik ihtiyacına cevap verebilmek üzere yurtiçi ve yurtdışında konserler vermeye başladı. Deneyimlerini gelecek nesillere aktarmak amacı ile Cihat Aşkın ve Küçük Arkadaşları (CAKA) ismini verdiği projesini 2004 yılında hayata geçirdi.
Türkiye’nin dört bir yanında keşfedilmeyi bekleyen nice yetenekli çocuğun eğitimi ve gelişimini desteklemek için keman ustalık sınıfları ve mini konserler düzenlemeye başladı. CAKA, Andante’nin düzenlediği 2011 Donizetti Klasik Müzik Ödülleri’nde Yılın Klasik Müzik Etkinliği ödülüne layık görüldü. Sanatçı, 1999-2010 yılları arasında İsrail’de bulunan Keshet Eilon Keman Ustalık Sınıfları fakülte üyesi olarak görev yapmıştır. Basın tarafından “Bu toprağın kemancısı” olarak onurlandırılan sanatçıya, Yalçın Tura, Ertuğrul Oğuz Fırat, Arda Ardaşes Agoşyan ve Oğuzhan Balcı, kendi besteledikleri keman konçertolarını ithaf etmişlerdir. Sanatçı, konserlerinde Jean-Baptiste Vuillaume (1846) ve Joseph Gagliano (1796) kemanları ile çalmaktadır.
Dünyanın en ünlü flütçülerinden William Bennett tarafından “çok önemli ve doğal bir müzisyen” olarak tanımlanan Halit Turgay, müzik eğitimine 1978 yılında, İstanbul Belediye Konservatuarında başladı. 1990 yılında İskoçya'nın Aberdeen kentinde düzenlenen "Uluslararası Genç Müzisyenler Festivalinde’’ katıldı ve festival kapsamında düzenlenen yarışmada birincilik "The Skene" ödülünü kazandı. Aynı yıl Londra Kraliyet Müzik Akademisi'ne sınavsız kabul edilen Turgay, eğitimine İngiliz Kültür Heyetinin verdiği burs ile William Bennett'in öğrencisi olarak devam etti. Aynı zamanda Charles Dagnino, Peter Lloyd, Alan Lockwood ve Keight Bragg’un ustalık kurslarına katıldı. Lisans eğitimini Japon flütçü Sadako Özistek ile 1987 yılında, yüksek lisans eğitimini 1993 yılında ve doktora programını 2002 yılında İÜ. Devlet Konservatuarında tamamladı.
Birçok yapıtın Türkiye’de ilk seslendirilişini yapan Turgay, başta Hüseyin Sermet, William Bennett, Ashan Pilai, Şirin Pancaroğlu vb. gibi usta müzisyenlere konserler çalmanın dışında bir eğitmen olarak yetiştirdiği öğrencilerle pek çok ulusal ve uluslar arası yarışmada başarılar kazandı. 2011’de Fransa’nın Toulouse kentinde Genç Virtüozlar Festivalinin açılış konserini çaldı. Nice, Cannes, Budapeşte, Londra vb. gibi önemli yerlerde yorumcu olarak büyük ün kazandı. Bir besteci olarak yazdığı ‘”Türk Çayı Caz Süiti’’ adlı ilk eserinin dünya prömiyerini 19 Ocak 2012’de Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezinde (İzmir) Jazz-İst. Kuartet ile gerçekleştirdi, sanatçı Mayıs ayında bu eserin CD tanıtım konserini gerçekleştirecektir. Halen İÜ. Devlet Konservatuarında flüt ve oda müziği öğretmenliği yapmaktadır.