Aspendos Yaylı Dörtlüsü

Aspendos Yaylı Dörtlüsü

  • 1. Keman: Erkin Onay
  • 2. Keman: Ebru Esma Davran
  • 3. Viyola: Elif Onay
  • 4. Viyolonsel: Kerem Aykal
  • 5. Klarinet: Nusret İspir

Aspendos Kuartet

Devlet Opera ve Balesi, Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası, Bilkent Senfoni Orkestrasının ve Hacettepe Devlet Konservatuvarının birbirinden deneyimli müzisyenlerinin bir araya gelerek oluşturdukları grup 2010 yılında kuruldu. İlk konserlerini 10. Uluslararası Kültür ve Sanat Festivalinde veren Aspendos String Quartet üyeleri kendi orkestralarında seslendirdikleri sololar ve solist olarak yer aldıkları konserlerle sanat camiası ve müzik otoritelerinden tam not almışlardır. Birbirlerine yakın kalite ve sonoriteye sahip grubun bir araya geliş nedeni ülkemizde Yaylı Çalgılar Quartet alanında yoğun faaliyetlerde bulunarak klasik müziğin daha geniş kitlelere ulaşmasını sağlamak  ve uluslararası alanda Türkiye'nin sesini duyurmaktır. Türk Klasik Müzik yaşamına iddalı bir adım atan grup adını, M.Ö 160 – 180 yılları arasında 2000 yıl önce Roma İmparatoru Markus Aurolius döneminde dünya sanat tarihine ve yaşamına bir mücevher olarak armağan edilen, ünlü mimar Zenon tarafından inşaa edilen olağanüstü akustiğe sahip antik açık hava tiyatrosundan almaktadır.

2012 yılından itibaren uluslararası arenada boy göstereceği planlamaları yapılan grup aynı zamanda eğitim amaçlı üniversite konser salolarında konserler vermeyi planlamaktadır.

Elif Onay, Viola

1978 yılında Ankara'da doğdu. Viyola eğitimine Feza Gökmen ile başladı, Cavid Cafer ile devam etti.  Bilkent Gençlik Senfoni Orkestrası, Anadolu Gençlik Orkestrası, Eskişehir Belediyesi Senfoni Orkestası'nda grup şefliği yaptı. Prof. Tabea Zimmermann ve Prof. Andra Darzins'in ustalık sınıflarına katıldı.

Cavid Cafer ile çalışmaya devam edip, 2010 yılında doktora'ya eşdeğer “Sanatta Yeterlik” derecesini kazandı.

2004 yılından beri Bilkent Senfoni Orkestrası üyeliği yanında, Öğretim Görevlisi olarak görevine devam etmektedir.

Erkin Onay, Keman

Erkin Onay, 1976 yılında İstanbul’da doğdu. Keman eğitimine, büyükbabası Joachim Reusch ile başladı. 1989 – 1994 yılları arasında Hannover Hochschule für Muzik Profesörlerinden Prof. Atilla Aydıntan ile özel olarak çalıştı. Keman eğitimini ve genel öğrenimini Almanya Hannover' de sürdürürken Türkiye, Almanya, Yunanistan ve Fransa’da resitaller verdi. Aynı dönemde genç müzisyenler festivallerine katıldı. 1990 yılında Almanya’da, Genç Müzisyenler Yarışmasında ikincilik ödülü aldı. 1994 yılında Almanya’da, Freiburg Üniversitesi’ne özel yetenek sınavı ile kabul edildi ve profesyonel eğitimine Prof. Jörg Hoffman ile devam etti. 1996 yılında İsviçre’de, Winterthur Müzik Yüksek Okulu’nda Gyorgy Pauk’un sınıfına kabul edildi. 1998 yılından itibaren aynı okulda Heifetz’in son yıldız öğrencilerinden Prof. Rudolf Koelman ile çalıştı. Bu okuldan 2001 yılında Konzertreife Diplomasını (Konser Diploması) en iyi dereceyle aldı. Erkin Onay, Türkiye’de Devlet Sanatçısı Prof. Suna Kan ile çalışarak 2005 yılında doktoraya eşdeğer “Sanatta Yeterlik” derecesini kazandı.

Yurt içinde ve yurt dışında pek çok etkinliği bulunan Erkin Onay, Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası, İstanbul, İzmir, Antalya, Çukurova, Bursa Devlet Senfoni Orkestraları, Eskişehir Büyükşehir Belediyesi Senfoni Orkestrası, DESSO ve BASSO eşliğinde çaldı. Gürer Aykal, Rengim Gökmen, İbrahim Yazıcı, Antonio Pirolli, Naci Özgüç, Vladimir  Altschuler ve Emil Tabakov tarafından yönetilen konserlere solist olarak katıldı. Türkiye, Ukrayna,  Hindistan, İngiltere, Almanya’da çeşitli resital ve Oda Müziği  konserleri verdi.

1999 – 2004 yılları arasında Antalya Devlet Senfoni Orkestrası’nın, 2005 – 2007 yılları arasında da Bilkent Senfoni Orkestrasının başkemancılığını yaptı.

Sanatçı, halen Ankara Devlet Opera ve Balesi Orkestrası'nın  Konzertmeisterliğini sürdürmektedir.

ESMA EBRU DAVRAN, Keman

Ankara’da doğan sanatçı, 1985 yılında Hacettepe Üniversitesi Devlet Konservatuvarı’nı kazanarak Prof. Reyyan Yücelen Başaran ile keman çalışmalarına başladı.  Prof. Ulvi Yücelen ile oda müziği çalışmalarını devam ettirdi.  1994 yılında Fransa’da düzenlenen Akdeniz Gençlik Orkestrası’nda ülkesini başarıyla temsil etmiştir.  Aynı yıl ülkemize gelen ünlü Rus kemancı Prof.. Victor Pikaizen’in sınıfına seçilerek çalışmalarına devam eden sanatçı, 1995 yılında Hacettepe Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Senfoni Orkestrası ile Ludwig van Beethoven’in Keman Konçertosu’nu seslendirdi.  Aynı yıl Hacettepe Üniversitesi Devlet Konservatuvarı’nın Yüksek Lisans sınavını kazanıp1998 yılında Prof. Victor Pikaizen’in sınıfından pekiyi derece ile mezun oldu.

Mezun olduğu yıl Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası’nın sınavını kazanarak orkestraya keman sanatçısı olarak atandı. 

2003 yılında Bursa Bölge Devlet Senfoni Orkestrası ile Antonio Vivaldi ve Johann Sebastian Bach’ın iki keman konçertosunu seslendirdi.

2004 yılında Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası’nda 1. Derece keman üyeliği sınavını kazandı.  Sanatçı halen Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası’nda keman sanatçısı olarak çalışmalarına devam etmekte ve E.B. Barok solistleri üyesi olarak konserler vermektedir.

Kerem Aykal, Viyolonsel

Kerem Aykal, viyolonsel eğitimine Hacettepe Üniversitesi Ankara Devlet Konservatuarı'nda Prof. Doğan Cangal ile başladı. 1986'da gittiği Amerika Birleşik Devletleri'nde Eastman School of Music'de Polly Hunsberger'in öğrencisi oldu. Bilkent Üniversitesi Müzik ve Sahne Sanatları Fakültesi'nde Funda Ful, Gülgün Sarısözen, Eldar İskenderov ile çalışmalarına devam etti. 1995 yılında Yüksek Lisans, 2002 yılında ise doktora düzeyinde “Sanatta Yeterlik” derecesine hak kazandı. Sanatta Yeterlik programını Doğan Cangal ile tamamladı. 1993 – 2009 yılları arasında Bilkent Senfoni Orkestrası'nda çaldı.

Kerem Aykal Hacettepe Üniversitesi Ankara Devlet Konservatuarı'nda Öğretim Görevlisidir, aynı zamanda Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası'nda görev almaktadır.

Nusret İspir, Klarinet

Hacettepe Universitesi Ankara Devlet Konservatuvarı ve Rouen Devlet Konservatuvarlarında Aykut Doğansoy, Mehmet Ermakastar, Michel Arrignon, Philippe Cuper,Alain Damiens, Alain Boeglin gibi hocalarla çalışarak altın madalya ve birincilikler aldı.

Kazandığı ödüller arasında Dos Hermanas, Fransız Devlet Diplomasi ve özellikle Avrupa Klarinet Yarışması birinciliğini sayabiliriz. Vlademir Askhenazy, J. C. Casadessus, J. Mercier, Frederic Aguessy, Dominique My, Alain Damiens,Ysaye Yaylı Dörtlüsü gibi sanatçılarla çalıştı.

Valery Arzoumanof, Philippe Boesman,Ertuğrul Oğuz Fırat, Turgut Pöğün,Füsun Köksal, Orhun Orhon, Mehmet Can Özer gibi bestecilerin eserlerinin ilk seslendirilişini yaptı. Radio France, TRT, Ukrayna, İspanya, Deutsche Welle, Deutsche Kultur Radyo ve Televizyonlarında konserler verdi. M. Can Özer’ in Siyah Kalem elektronik müzik projesi ve David Chevalier’ in Pavese şiirleri üzerine yaptığı CD’ler piyasaya sunulmuştur.

Türkiye, Fransa, İsrail, Ukrayna, Tunus, Almanya, İspanya gibi birçok Ülkede konserler ve masterclasslar vermektedir.

Halen Bilkent Senfoni Orkestrasının solo klarinetçisidir.