Soprano Michèle Crider, Mersin Müzik Festivali için ağırlıklı İtalyan bestecilerinin operalarından oluşan bir konser programı hazırlamış. Crider, dramatik soprano olduğu için seçilen parçaların neredeyse tümü acı içeren yakarışlardır. Soprano konsere, Mozart’ın ‘Ridente la calma’ ile başlıyor. “Figaro’nun Düğünü” operasından Kontes’in kocasıyla geçirdiği mutlu günleri anlatan ‘Dove sono’ aryası sunulacak. İtalyan operalarına geçişte ilk sırayı Bellini alıyor: “Norma” operasından Norma’nın ‘Casta Diva’ adlı aryasında, herkese sakin olması öğütlenir.
Barış dileyen lirik bir parçadır bu… Verdi’nin “Il Trovatore” operasından ‘Tacea la notte placida’ aryasında Leonora, söylediği kavatin ile kendisine serenad yapmaya gelen delikanlıya aşk ve bağlılığını anlatmaktadır… Yine Verdi’nin “Don Carlos” operasında, bu kez son perdenin başında Elizabeth Manastıra girerek dua eder, Fransa’yı ve çocukluğunu düşünür: ‘Tu che le vanita’… Kısa bir aradan sonra notalar ve şefin bageti yine bir İtalyan besteciye çevrilir: Giacomo Puccini. Bestecinin “La Boheme” operasında Rodolfo’nun Mimi’yi yeni tanıdığı bölüm başlar.
Mimi, ‘Si, mi chiamano Mimi’ adlı içli şarkısıyla kendini tanıtır, yoksul ve zavallı yaşamını açıklar… Ardından yine Puccini’nin “Manon Lescaut” operasına yolculuk başlar. Aşkını veda etmeden bırakan Manon, onu özlediğini anlar ve bunu zarif bir aryayla bildirir: ‘In quelle trine morbide’. Operanın son perdesinde New Orleans eyaletinin sınırına yakın ıssız, su bile bulunmayan çıplak bir bölgede Manon ve sevgilisi Des Grieux yorgun ve bitkindirler. Des Grieux, bir şeyler bulmak için uzaklaştığında Manon, korkuyla son aryasına başlar: ‘Solo, perduta, abbandonato’… “Tosca” opera repertuvarının en çok sahnelenen operalarından biridir.
Dramatik konusu itibariyle ilgi çeken bu yapıtta sevgilisi Cavaradossi’nin zindana gönderilmesinin ardından Tosca için dua etmekten başka çare kalmamıştır. Eski mutlu günlerin geri gelmesi için yalvarmaktadır: ‘Vissi d’arte’… Özellikle giriş müziği birçok yerde fon olarak kullanılan Giuseppe Verdi’nin “La Forza del Destino” / “Talihin Gücü” adlı operasının son perdesinin son sahnesinde Kayalık görünür; arka planda da bir mağara. Akşam saatleridir. Leonora kapının önünde durmakta ve Tanrıya işlediği günahları affetmesi, ruhuna huzur vermesi için yalvarmaktadır: ‘Pace, pace mio Dio’.
Michèle Crider günümüzün önde gelen dramatik sopranolarından biridir. Oldukça geniş bir repertuarla tüm dünyada hem opera hem de konser performansları ile tanınmaktadır. Crider şam eğitimini Iowa Üniversitesi’nde aldı. Başkent Büyükşehir Opera Yarışmasını iki kez kazandı. Daha sonra çalışmalarına Zürih’te Zürih Operası’nda devam etti. 1988’de Luciano Pavarotti adına düzenlenen yarışmada finale kaldı. 1989’da Cenevre Uluslararası Müzik Yarışması’nda birinci oldu. Bu yarışma ile Dortmund’da Il Trovatore operasındaki Lenora rolüyle özdeşleşti ve bu sayede Uluslararası Grand Prix’e katıldı ve kazandı. 1991’den bu yana, Crider dünyanın en önemli Opera salonlarında düzenli olarak sahne almaktadır. Bu salonlardan bazıları: Kraliyet Opera Binası, Convent Garden, New York Büyükşehir Operası, San Francisco Operası, Los Angeles Operası, Staatsoper Berlin, Viyana Devlet Operası, Münih, Berlin, Hamburg, Zagreb, Budapeşte, Milano’daki Teatro alla Scala, Moskova’daki Bolshoi Tiyatrosu, Verona Arenası, Roma, Zürih, Barselona ve Madrid.
Crider başarılı konserlerle dolu bir şekilde kariyerine devam etmektedir. Salzburg Festivali, Fiorentino Maggio Müzikali, BBC Baloları, Orange, Lecce, Ravenna, Edinburgh, Londra’daki Royal Albert Hall, Carnegie Hall, Frankfurt’taki Alte Oper, Savonlinna, the Salle Pleyel, Fundacao Calouste Gulbikian in Lisboa ve Londra’daki Barbican Hall’da öenmli orkestralarla birlikte sahneye çıktı. Bu orkestralardan bazıları: Londra Senfoni Orkestrası, Londra Filarmoni Orkestrası, Viyana Filarmoni Orkestrası, Paris Ulusal Orkestrası, Berlin Filarmoni Orkestrası, Oslo Filarmoni Orkestrası, İsrail Filarmoni Orkestrası, Kudüs Senfoni Orkestrası, the Hamburg Senfoni Orkestrası ve Köln’deki WDR Senfoni Orkestrası’dır. Riccardo Muti, Daniel Barenboim, Zubin Mehta, James Levine, Nello Santi, Christoph von Dohnanyi, Semyon Bychkov, Kent Nagano, Fabio Luisi, Seiji Ozawa, Riccardo Chailly, Plácido Domingo ve Sir Colin Davis gibi bestecilerle işbirliği yapmaktadır. Repertuarındaki rollere şu örnekler verilebilir: “Il Trovatore” ve “La Farzo Del Destino”dan Leonora, “Un Ballo in Maschera”dan Amelia, “Ernani”dan Elvira, “Don Carlo”dan Elisabeth; “Luisa Miller”, “Aida”, “Madama Butterfly”, “Tosca”, “Norma”, “Manon Lescaut”, “La Gioconda” operalarının başrolleri; “Attila”dan Odabella, “I Due Foscari”dan Lucrezia “I Lombardi”dan Giselda, “Il Pirata”dan Imogene, “Mefistofele”dan Margherita/Elena, “Cavalleria Rusticana”dan Santuzza ve “Otello”dan Desdemona.