Denyce GRAVES, soprano
Günümüzün en etkileyici ses yıldızlarından biri olarak kabul edilen Denyce Graves, dört ayrı kıtadaki performansları ile halkın ve eleştirmenlerin büyük beğenisini kazanmaya devam ediyor. USA Today kendisini "21. yüzyılın opera süperstarı” olarak tanımlarken, Atlanta Journal-Constitution, "Eğer insan sesinin sizi etkileyen bir gücü varsa, Denyce Graves de sizi derinden etkileyecektir” diye yazıyor. Operaseverler onu özellikle Carmen ve Samson et Dalila’da yorumladığı başrol karakterleri ile yakından tanımakta. İmzasını attığı bu roller ile Metropolitan Opera, Vienna Staatsoper, Royal Opera, Covent Garden, San Francisco Opera, Opéra National de Paris, The Washington Opera, Arena di Verona, Deutsche Oper Berlin gibi önemli opera salonlarında sahneye çıktı. Müzik dünyasının en gözde resital sanatçılarından biri olan Graves, etkileyici ses ustalığı ve olağanüstü iletişim yeteneklerini dinamik sahne duruşu ile birleştirerek, dünyanın her tarafında izleyicileri zenginleştiren lezzetler sunuyor.
Repertuarında Alman folk şarkıları, Fransız melodileri ve İngiliz sanat müziği gibi klasik eserlerin yanısıra; Broadway müzikalleri, ayrı türlerin çaprazlanarak kullanıldığı karma crossover, caz ve Amerikan ilahileri gibi popüler müzik örneklerine de yer vermektedir. Sahneye ilk kez Carmen rolüyle 1995-96 sezonunda Metropolitan Opera’da çıktı. Daha sonra orkestra şefliğini James Levine’nın yaptığı bir Franco Zeffirelli yapımında, ve Metropolitan Opera’da 1997-98 sezonu açılış gecesinde Plácido Domingo karşısında tekrar Carmen rolünü üstlendi. 11 Eylül 2001’deki trajik olayların anısına New York, Washington, DC ve Pennsylvania’da sahneye çıktı. 2003 yılında ABD Dışişleri Bakanlığı tarafından Kültür Elçisi olarak görevlendirilen Graves, bugün dünyanın çeşitli bölgelerinde müzikal gösteri, konferans ve seminerlere katılmaktadır. 2007’de Verdi’nin Requiem’i için gittiği Rio de Janeiro’da, ayrıca Birleşmiş Milletler’in Çevre Zirvesi onuruna düzenlenen ve canlı olarak tüm dünyada yayınlanan Planet Earth gala konserine katıldı.
2003 yılında piyasaya çıkardığı Church adlı albümünde, müzikle ilk kez gençlik yıllarında kilisede tanışan farklı müzik türlerinin Afrika kökenli Amerikalı divalarını - Dr. Maya Angelou, Dionne Warwick, En Vogue, Patti LaBelle gibi - biraraya getirdi. Diğer albümleri arasında; NPR Classics tarafından piyasaya çıkarılan ilahiler, kendisine sıklıkla eşlik eden Warren Jones ile birlikte seslendirdiği Angels Watching Over Me, ve Marc Soustrot yönetimindeki Monte-Carlo Filarmoni Orkestrası eşliğinde seslendirdiği Fransız aryaları Héroïnes de l'Opéra Romantique Français bulunmaktadır. Opera albümleri arasında ise; La Scala’dan canlı olarak kaydedilen La Vestale’da Gran Vestale; Thomas’ın Hamlet’inde Queen Gertrude; James Levine yönetimindeki Metropolitan Opera Orkestrası eşliğinde Rigoletto’da Maddalena; Plácido Domingo ile birlikte rol aldığı Otello’da Emilia; ve Myung-Whun Chung yönetimindeki Bastille Orkestrası eşliğinde The Opéra de Paris. Washington, DC’de doğup büyüyen Graves, yine bu şehirde Duke Ellington Sahne Sanatları Okulu’na gitti.
Müzik eğitimini Oberlin Koleji Müzik Konservatuarı ve New England Konservatuarı’nda sürdürdü. 1998 yılında Oberlin Koleji Müzik Konservatuarı tarafindan kendisine fahri doktorluk ünvanı verildi. Ebony dergisi onu “Geleceğin 50 Lideri” arasında gösterdi ve 1997 yılında Glamour dergisi tarafından “Yılın Kadınları” listesine seçildi. Aldığı çeşitli ödüller arasında Grand Prix du Concours International de Chant de Paris, Opera Columbus Ses Yarışması’nda Eleanor Steber Müzik Ödülü, ve Richard Tucker Müzik Vakfı tarafından verilen Jacobson Bursu sayılabilir. Ayrıca, 1991 yılında Association des Amis de l’Opéra de Monte-Carlo tarafından üç yılda bir dağıtılan Grand Prix Lyrique ve Marian Anderson ödüllerini aldı. Halen Kuzey Amerika ve Avrupa turneleri kapsamında dünyanın önde gelen kültür başkentlerinde konserler vermektedir.
Işın Metin, Şef
Işın Metin müzik eğitimine İstanbul’da küçük yaşlarda aldığı özel piyano ve solfej dersleriyle başladı. Kompozisyon alanında sergilediği yetenek neticesinde 1987 yılında Bilkent Üniversitesi Müzik ve Sahne Sanatları Fakültesi’ne kabul edildi. Prof. Wojciech Szalinski ve Bujor Hoinic ile koro ve orkestra yöneticiliği, Prof. İstemihan Taviloğlu, Sami Hatipoğlu ile kompozisyon çalışmaları yaptı; Prof. Arif Melikov’un derslerine katıldı. Kompozisyon ve orkestra şefliği alanlarındaki eğitimini Bilkent’te “Yüksek Şeref” dereceleri ile sürdürdü ve son olarak 2001 yılında Sanatta Yeterlik diplomasını aldı. Aralarında Birinci ve İkinci Senfoni, Senfonik Bölüm “Sezgiler”, “Keman Konçertosu”, Skeçler, üç Yaylı Dörtlü, “Koro ve Yaylı Sazlar için Müzik”, “Minyatürler” ve “Piyano Defterleri” bulunan bazı eserleri yayınlandı. Metin kompozisyonları dışında akademik derlemelerden oluşan “İhsan Doğramacı ve Müzik” adlı kitabın yazarıdır.
Işın Metin, 1990’lı yıllarda Bilkent Gençlik Korosu’nun (2006 Avrupa Grand Prix Adayı) şefliğini yaptı. Ülkesindeki devlet ve özel orkestralara konuk şef olarak davet edildi, 2001 yılında Eskişehir Büyükşehir Belediyesi Senfoni Orkestrası’nın kuruluşunda danışman ve şef olarak görev aldı, orkestranın ilk konserlerini yönetti. 2005 yılından beri Bilkent Gençlik Senfoni Orkestrası’nı yönetmekte olan Metin, bu orkestrada yer alan üstün yetenekli öğrencilerden oluşan “Bilkent Virtuosi” oda orkestrası topluluğunu kurdu. İstanbul ve Ankara metropolleri dışında kalan şehirlerde ve Afyon Müzik Festivali, Bodrum D-Marin Uluslararası Müzik Festivali, Mersin Uluslararası Müzik Festivali, Phaselis Müzik Festivali, İstanbul İş-Sanat Konser Salonu gibi konser mekânlarını da tercih eden Işın Metin, yurtdışında da orkestralarla konserler gerçekleştirdi. Orkestra yöneticiliği ile ilgili yabancı basında olumlu eleştiriler aldı. İçinde bulunduğumuz konser sezonunda davet edildiği ülkeler arasında Almanya, Portekiz, İspanya ve ABD bulunmakta.
Işın Metin 2003 yılında Türkiye’nin uluslararası daimi özel orkestrası olan Bilkent Senfoni Orkestrası’nın “Sanat Yönetmenliği”ne getirildi. Bilkent Senfoni Orkestrası 2005 yılında Işın Metin’in sanat yönetmenliğinde Japonya’ya ilk turnesini gerçekleştirdi. Orkestra bu dönemde Anadolu’nun çeşitli yörelerini ziyaret ederek kuruluş misyonunu da devam ettirdi. Metin çocuklara ve gençlere yönelik özel eğitim konserleri dizisi ve UNICEF Türkiye Milli Komitesi projeleri yararına yapılan konserlerin yanı sıra, Türkiye Yardımseverler Derneği ve Anadolu Çağdaş Eğitim Vakfı ile birikte eğitim kampanyaları yararına, LÖSEV ile lösemili çocuklar yararına konserler düzenledi. BSO’nun sivil toplum örgütleri ile işbirliklerini pekiştirerek sosyal hayatın etken bir parçası olarak yer alması adına, bu konserlerin çoğunda orkestrayı bizzat yöneterek katkıda bulundu. Bu yönelmelerle icra niteliği açısından uluslararası sanat platformunda adından bahsedilmeye başlayan Bilkent Senfoni Orkestrası, Metin’in sanat yönetmenliğinde uluslararası plak şirketleriyle kayıtlar yapmaya başladı ve EMI, CPO, Naxos, ALPHA ve Imaj-Naïve firmaları ile tüm dünyada CD’ler çıkardı. Bilkent Senfoni Orkestrası 2005 yılında EMI tarafından yayımlanan CD’si ile uluslararası ticari kayıt platformunda yer alan ilk Türk sanat topluluğu oldu. Işın Metin’in evrensel sanat müziğinin geniş kitlelerle yayılmasına, müzik eğitimine ve sanata katkılarından ötürü başlıcaları “Sevda Cenap And” Müzik Vakfı Gümüş Madalyası ve Mersin Uluslararası Müzik Festivali “Hanri Atat” ödülü olmak üzere çeşitli takdir ödülleri bulunmaktadır.
BSO Bilkent Senfoni Orkestrası
Bilkent Senfoni Orkestrası (BSO), 1993’te Bilkent Üniversitesi’nin özgün bir sanat projesi olarak kuruldu. Orkestra, Müzik ve Sahne Sanatları Fakültesi’nin öğretim kadrosunda yer alan, Türkiye ve 12 ülkeden 90’ı aşkın sanatçı ile birlikte Enstitü bünyesinde “yüksek lisans” ve “sanatta yeterlik” (doktora) düzeyinde akademik çalışmalarını sürdüren Türk ve yabancı genç sanatçılarla 120’ye varan üyeden oluşuyor. Bilkent Senfoni Orkestrası, bu özellikleriyle, Türkiye’nin “ilk özel, akademik, uluslararası sanat topluluğu”dur.
Kuruluşunda “Sinfonietta” tanımına uygun bir topluluk olarak çalışmaya başlayan Orkestra, yapısında bir “Akademik Oda Orkestrası” ve bir “Yaylı Çalgılar Topluluğu”nu içererek “Orkestralar Topluluğu” kimliğini taşımaktadır. Sanat yaşamımıza her yıl 80’i aşkın etkinlikle katılan topluluk, her dört oluşumda, bugüne değin konserleri, televizyon, radyo kayıtları ile yayınladığı 30 üzerinde CD ile kısa zamanda seçkinleşmiştir. 2003 yılı içinde Avrupa ve Japonya’ya CD dizininden ihraç eden BSO, Emil Tabakov yönetiminde, Jean-Philippe Collard ile Çaykovski ve Sancan piyano konçertolarının kayıtlarını EMI firması için gerçekleştirmiştir. A. Adnan Saygun’un piyano, keman, viyola ve viyolonsel konçertoları CPO ve Peer Musik işbirliğiyle; Tabakov konçertoları ise Naxos etiketiyle 2007 yılında piyasaya çıkan albümler arasındadır.
“Bilkent Konserler Dizisi”, “Türk Bestecileri Haftası”, “Bilkent Anadolu Müzik Festivali” gibi özgün temalardaki konser ve kayıt dizileriyle, sanat yaşamına kalıcı ve geniş boyutlu etkinlikler getirmek, yurtiçinde turne konserleri yoluyla nitelikli müzik beğenisini yaygınlaştırmak; yurt dışında, uluslararası etkinliklerde bulunmak, bu tür etkinlikleri düzenleyen kurum ve kuruluşlarla işbirliği yapmak, fakülte eğitimine akademik kadrolaşmada kaynak sağlamak, diğer ülkelerle sanatsal iletişimde köprü kurmak, Orkestra’nın temel ilkeleri arasındadır.
BSO, “Siena Uluslararası Montepulciano Müzik Festivali” (1998), San Marino Cumhuriyeti “Uluslararası San Leo Müzik Festivali” (1998) gibi önemli festivallerin konuğu olmuştur. Orkestra, Vladimir Ashkenazy, Gürer Aykal, Serge Baudo, Jean-Claude Casadesus, Alexander Dimitriev, Erol Erdinç, Massimo Freccia, Jean Fournet, Howard Griffiths, Peter Gülke, Ernest Martinez Izquierdo, Yoel Levi, Gennady Rozhdestvensky, Nello Santi, Lior Shambadal ve Emil Tabakov (Müz. Dir. 2002-2008) gibi ünlü şefler, Valery Afanassiev, Pierre Amoyal, Alison Balsom, İdil Biret, Han-Na Chang, Robert Cohen, Jean Philippe-Collard, Costas Cotsiolis, Nikolai Demidenko, Suna Kan, Olga Kern, Lang Lang, Elisabeth Leonskaja, Mischa Maisky, Shlomo Mintz, Christiane Oelze, Gülsin Onay, Güher-Süher Pekinel, Mihail Pletnev, Viktoria Postnikova, György Sandor, Fazıl Say, Hüseyin Sermet, Sayaka Shoji, Akiko Suwanai gibi ünlü solistler; Roma Filarmoni Korosu, Bulgaristan Devlet Filarmoni ve Radyo Korosu gibi topluluklar eşliğinde konserler vermiştir.
Orkestra, Temmuz 2000’de Almanya’da, Aralık 2000’de Portekiz’de (Lizbon ve Algrave bölgesi), Nisan 2001’de Belçika’da (Brüksel) konserler gerçekleştirmiştir. 2002-2004 yıllarında Montreux Ses ve Müzik Festivali (İsviçre) tarafından davet edilen BSO, Festival kapsamında “Müzikli Eylül Konserleri Orkestrası”nı oluşturmuştur. Bilkent Senfoni Orkestrası Şubat 2004’te Japonya’da (Tokyo) Türkiye Yılı kapsamında konserler vermiştir.
Kurulduğu 1993 yılından beri gerçekleştirdiği etkinliklerde, çeşitli kurum, kuruluş ve özellikle sivil toplum örgütleriyle yaptığı geniş işbirliğiyle, sanatın toplumsal yaşamda işlevsel kılınmasını ilke edinen Orkestra, “Evrensel Kardeşlik ve Dünya Barışına Katkı”, “Yerelden Evrensele Kültürel Tanıtım” ödüllerinin sahibidir. Bilkent Senfoni Orkestrası, 2009 yılında “UNICEF Türkiye İyi Niyet Elçisi” ilan edilmiştir.
2009-2010 konser sezonunda Işın Metin’in Sanat Direktörlüğü ve şef Klaus Weise’nin Müzik Direktörlüğünde etkinliklerini sürdüren Bilkent Senfoni Orkestrası, dinleyicilerini Bilkent Konser Salonu (800), Bilkent Odeon (4000) ve Bilkent Erzurum Konser Salonu’nda (300) ağırlamaktadır.
www.bso.bilkent.edu.tr