“Portakallar müzik açtı” sloganıyla Mersin’in kültürel ve tarihi zenginliklerini, çok sesli ve evrensel müzikle buluşturan 9. Uluslar arası Mersin Uluslararası Müzik Festivali, 20 Mayıs’ta dünyaca ünlü piyanistimiz İdil Biret’in konseriyle başladı. Mersin’in sanat hayatındaki en saygın organizasyonu olarak gösterilen festivalde dünyaca ünlü sanatçıların yanı sıra ileride adını sıkça duyacağımız genç yetenekler de sahneye çıkıyor.
9. Uluslararası Mersin Müzik Festivali 24 Mayıs’ta da İstanbul ve Ankara’dan iki oda müziği grubunun buluşmasına ev sahipliği yaptı. Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi yüksek lisans öğrencilerinin kurduğu Trio Libero ile Ankara Devlet Konservatuarı’nda yetişen Ankara Trombon Dörtlüsü aynı sahneyi paylaştı. İki grubu buluşturan konser, Türkiye’nin üç katedralinden biri olan İtalyan Katolik Kilisesi’nde gerçekleşti.
Klasik eserler, popüler parçalar ve kendi bestelerini seslendiren grup üyelerinin en ilgi çeken çalışmaları da vokal caz olarak dinlenen parçaları trombonla icra etmeleriydi. Konseri izleyen Mersinli müzikseverler, Beethoven ve Schubert’in yaylı trio eserlerini, günümüzün en büyük tango bestecilerinden Astor Piazzola’nın Libertango’sunu ve John Lennon ile Paul Mc Cartney’nin Hey Jude’unu ve Aşık Veysel’in “Uzun ince bir yoldayım” türküsünü özgün bir yorumla dinleme fırsatı buldu. İtalyan Katolik Kilisesi’nin akustiği, mekânın ruhanî yapısıyla birlikte seyircilere bambaşka bir tecrübe yaşattı. Geniş yelpazedeki repertuara noktayı ise ilk kez trombonla seslendirilen “Çayeli’nden Öteye” türküsü koydu.
Teknik ve müzikal açıdan yerli ve yabancı otoritelerin dikkatini çeken genç üyelerden kurulu Trio Libero, çalışmalarına 2004 yılında Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Devlet Konservatuarı’nda başladı. Aynı yıl İtalya’da birçok konser verdi. Ulusal ve uluslararası pek çok festivale katılan Trio Libero üyeleri, çalışmalarını halen Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Devlet Konservatuarı yüksek lisans programında sürdürüyor.
Trio Libero ile aynı sahneyi paylaşan Ankara Trombon Dörtlüsü ise ilk konserini geçen yıl verdi. Ankara Devlet Konservatuarı’ndan yetişen sanatçılar, klasikten caz’a, halk türkülerinden film müziklerine uzanan geniş bir dağarcığa sahip ve her biri farklı Türkiye’nin önemli orkestralarında solo olarak çalışıyor.
Trio Libero ve Ankara Trombon Dörtlüsü’nün seslerinin yankılandığı yerse Türkiye’deki üç katedralden biri olan İtalyan Katolik Kilisesi. Sultan Abdülmecid’in, 1853’teki fermanıyla yapımına başlanan kilise, 1898’den bu yana hizmet veriyor.
3 Haziran’a kadar dünyanın en iyi seslerini Mersin’de ağırlayacak olan festival kapsamında önümüzdeki günlerde Mersinli müzikseverlerle buluşacak isimler arasında, Bilkent Senfoni Orkestrası, Çigan müziğinin önemli temsilcisi Jozsef Lendvay ve Arkadaşları ve büyüleyici gösteri Jazzing Flamenco var. Festival kapsamında 26 Mayıs Çarşamba akşamı ise ünlü Japon soprano Satoko Tanaka sahnede olacak. Tanoko’ya piyanoda Satoko Kato ve Satoko Inoue eşlik edecek. Avrupa Festivaller Birliği (EFA) üyesi olan Mersin Uluslararası Müzik Festivali’nin etkinliklerine ise Mersin Kültür Merkezi, Tarsus St. Paulus Kilisesi, Latin Katolik Kilisesi gibi eşsiz mekânlar ev sahipliği yapıyor.
Bilgi için: Ulusal Medya Merkezi
Elif Tunca: 0535 654 74 16 Yasemin Arslan: 0532 577 62 47