Yıldız İbrahimova ilk müzik derslerine Çocuk Müzik Okulu’nda piyanoyla başladı. Şan ve piyano öğrenimi gördüğü Sofya Müzik Lisesi’ni, Bulgar Devlet Müzik Akademisi’ni birincilikle bitirdi. Sanatçının; dört oktavlık sesi, özgür doğaçlama ustalığı, cazdan folklor ve çingene şarkılarıyla avangard müziğe varıncaya kadar geniş bir uğraş alanı, değişik müziklerde spesifik teknikleri değerlendirme yetenekleri vardır. Antoine Herve, Ives Robert, Jean Lois Lognon, Françoise ve Louis Montin, Zeena Parkins, Michail Alperin, Milcho Leviev, Okay Temiz, Tuna Ötenel, Ivo Papazov, Thedosii Spasov, Anatoly Vapirov, Vladimir Tarasov, Peter Kowald, Le Qvan Ninh, Carlo Rizzo, Urs Leimgruber, Lajos Dudas, Rudolf Dasek, Mike del Ferro gibi müzisyenlerle çalışmıştır. Ayrıca İstanbul, İzmir CSO, Antalya, Petersburg, Sofya Radyosu senfoni orkestraları, Sofya Operası Orkestrası ile çalıştı ve halen bu orkestralarla konserler vermektedir. Rengim Gökmen, Erol Erdinç, Plamen Jurov, Georgi Notev gibi orkestra şefleriyle çalıştı. Bolşoy Tiyatro’da söyledi; Avrupa, Amerika, Asya, Avustralya, Afrika kıtalarında, aralarında Almanya, Fransa, İtalya, ABD, Meksika, Güney Afrika, Rusya, K. Kore ve Japonya’nın da bulunduğu 40 ülke; Prag, Berlin, Duisburg, Viersen, Paris, Nancy, Mulhouse, İnnsbruck, Moskova, Houston, Dublin, İstanbul, Sofya, Varna, Atina, Novosibirsk gibi caz festivallerine katıldı. Sanatçı ayrıca “Acatamus”, “Labirints”, “Seni Seviyorum Roza”, “Illusory Eternity” filmleri ile “Yunus Emre”, “Opera des Pekines”, Dostyoveski’nin “Aşağılanan ve Horlananlar” oyunları gibi pek çok eserde şarkıcı ve aktris gibi rol aldı. Bulgaristan, Türkiye, Fransa, Yugoslavya, Almanya, ABD’de 15 albüm çalışması yaptı. Önceki CD’lerinde Bulgar ve Türk halk müziklerini caz stilinde evrenselleştirme uğraşı içinde olan İbrahimova; modern, avangart müzik dallarında uygulama ve beste çalışmaları yanında Çigan müziğini klasik ve caz müziğiyle bağdaştırarak aranjmanlar yapmaktadır.
Yıldız İbrahimova; Fransa, Almanya, Bulgaristan ve Türkiye’de müzik okulları, konservatuvar öğrenci ve öğretmenleri ile atölye çalışmaları yapmış ve yönetmiştir. “ODTÜ Müzik ve Güzel Sanatlar Bölümü” ile “Bilgi Üniversitesi Caz Müziği Bölümü”nde öğretim üyeliği yapmıştır. Halen ODTÜ ve Başkent Üniversitesi “Müzik ve Güzel Sanatlar Bölümleri”nde öğretim üyeliğini sürdürmektedir. Yıldız; 1993’te başlayıp Innsbruck, Mulhouse, Novosibirsk, Varna, Atina’da, daha sonra Sofya, Nish, Ankara, Saraybosna uluslararası caz festivallerinde çalgısız, yalnızca sesle 90 dakikalık solo vokal konserleri vermiştir.
Aldığı ödüller arasında; “1998 Balart Ödülü” (Dünyaya Balkan Müziğini Tanıtan En İyi Sanatçı Ödülü), 1998 yılında Caz dergisinin düzenlediği ankette Türkiye’de dinleyiciler tarafından seçilen “En iyi Caz Şarkıcısı” unvanı bulunuyor. 2002 yılında “Johanesburg Ekoloji ve Sosyal Gelişme Dünya Konferansı”na Birleşmiş Milletler tarafından kültür elçisi olarak gönderildi ve Türkiye ile Bulgaristan’ı konserler vererek temsil etti. 2003 yılında Bulgar Müzisyenler Birliğinin “Yılın En İyi Sanatçısı Ödülü”nü aldı. Sırbistan 26.Uluslararası Nish Caz Festivalinde “2009 Yılında En İyi Performans Sergileyen Sanatçı Ödülü” ile “Caza Katkı Sağlayan En Başarılı Sanatçı Ödülü”ne layık görüldü. En son ödülü ise 16 Ocak 2010 aldığı “2009 yılı Kültür ve Sanat Elçisi”dir.
Yıldız İbrahimova’nın albümleri şunlardır: 1979 Turkish Folk Songs LP, Balkanton, Sofia – Bulgaria, 1981 Naissus Jazz-81 LP, Discos ,Nish – Serbia, 1987 Jazz and Something More LP, Balkanton-Sofia,Bulgaria, 1990 The Girl With Lovely Eyes LP, Balkanton, Illusiory Eternity LP, Balkanton, 1991 Paris-Zagreb CD, Paris – France, 1992 Illusiory Eternity CD, Balkanton, Hard Way To Freedom CD, Ava Records, Sofia – Bulgaria, 1995 Voice Of Rainbow CD & MC, Raks Music, İstanbul – Turkey, 1997 Balkanatolia CD & MC, Raks Music, İstanbul – Turkey, Chamber Music Life CD, Pannon Classic,WDR – Germany, 1999 Thracian Rhapsody CD, Labor Records, New York – US, Marcanja – Songs Of The Gypsy CD & MC, Universal Music –Istanbul, Turkey, 2003 Children Songs-Boyut –Istanbul, Turkey, Children Songs-Virginia Records-Universal Music –Sofia, Bulgaria, 30 Years On Stage-Virginia Records, Universal Music – Bulgaria, 2009 Back To My Love, Virginia Records – Bulgaria.
Üç önemli doğaçlama ustası Tahir Aydoğdu, Çetin Bilge Akıncı ve Bilgin Canaz’dan oluşan Girift Trio, 2008 yılında Ankara’da kuruldu. Grubun amacı Türk müziğindeki taksim geleneği ile caz müziğindeki özgürlüğü tınılarında buluşturmaktadır. Bunun yanı sıra müziğinde melodiyi de ön planda tutmakta, konserlerinde dünya müziğinin çeşitli melodilerini de caz disiplini içerisinde yorumlamaktadır. Üçlü, caz sanatçısı Yıldız İbrahimova ile Sofya'da bir konser verdikten sonra son konserini 10 Şubat 2010'da Bilkent Konser Salonu’nda 13.Uluslararası Ankara Caz Fesivali’nde davul, saksafon ve kontrbas sanatçılarının katılımıyla vermiştir.
1959’da İstanbul’da doğdu. 1983’te ODTÜ Fizik Bölümü’nden mezun oldu. Müzik çalışmalarına lise yıllarında başladı. İlk müzik ve teori derslerini TRT Ankara Radyosu Kanun Sanatçısı ve Fasıl Topluluğu Şefi, babası Gültekin Aydoğdu’dan aldı. 1981 yılında TRT Kurumu’nun açmış olduğu sanatçı sınavını kazanarak Ankara Radyosu’na Kanun Sanatçısı olarak girdi. Kurulduğu 1938 yılından beri bir konservatuar vazifesi gören Ankara Radyosu’nda değerli sanatçılarla çalıştı. Sanatçı, günümüze kadar Ankara Radyosu’nda birçok topluluğa ve sanatçıya eşlik ederek, radyo yayınları ve TV programlarına katılarak bilgi ve deneyimini arttırma imkânı buldu. Ülkemizin sevilen gruplarından biri olan Modern Folk Üçlüsü ile uzun bir süre beraber çalıştı, hem ülkemizde hem de yurt dışında konserler verdi. Aydoğdu daha sonra 1990 yılında kurulan AsiaMinor grubuna katılarak Ankara, İstanbul müzik festivallerinde çaldı; yurt içi ve yurt dışında birçok konser verdi, atölye çalışması ve festivallere katıldı. AsiaMinor ile birlikte 1991’de Viyana’da “Sokak Boyunca”, 1994’de Ankara’da “Longanova”, 1997’de de “Kedi Rüyası” adlı CD’leri gerçekleştirdi. Ayrıca ud sanatçısı Cinuçen Tanrıkorur ile “Cinuçen Tanrıkorur’un bestelerinde Yahya Kemal” ve caz sanatçısı Yıldız İbrahimova ile “Balkananatolia”, Hollandalı ve İspanyol sanatçılar ile “Sufi’den Flâmenko’ya”, Moskova Çaykovski Radyo Senfoni Orkestrası ile Moskova’da “Afife” CD’lerini gerçekleştirdi. Sanatçı, Selman Ada’nın “Ali Baba ve Kırk Haramiler” operasına da kanunu ile eşlik etti, Eylül 1999’da da “Harem” balesinin müziklerini düzenledi. Müzik çalışmalarından başka yurt içi ve yurt dışında “Kanun ve Türk Müziği” konulu konferanslar verdi. TRT Radyo-4’te hazırlayıp sunduğu “Tellerden Dökülen Nağmeler ” programını da 2002 bu yana sürdürmektedir. Aydoğdu, Ferid Alnar’ın “Kanun Konçertosu”nu bestecisinin dışında seslendiren ikinci sanatçı, Çiftetelli adlı eserini de seslendiren ilk sanatçıdır.
“Kanun Konçertosu”nu ülkemizin seçkin orkestraları ve çeşitli yaylı sazlar dörtlüleri ile yurt içi ve dışında seslendirdi, bu yapıtların kayıtlarını da 2000 yılının sonlarında T.C.Merkez Bankası’nın desteğiyle gerçekleştirdi. Sanatçı kişiliğinin yanı sıra eğitimcilik yönü de olan Aydoğdu, 1987 yılından 2001 yılına kadar ODTÜ Müzik & Güzel Sanatlar Bölümü Öğretim Görevlisi ve ODTÜ Klâsik Türk Müziği Korosu Şefliği’ni yürüttü, birçok konser verdiği gibi bine yakın öğrenci yetiştirdi. Yaşamında en önem verdiği olaylardan birisi de 25.5.2001’de kendisine ODTÜ Takdir Ödülü verilmesi oldu. Aydoğdu, Türkiye Millî Olimpiyat Komitesi tarafından her yıl verilmekte olan Toplumsal Fair-Play Ödülleri çerçevesinde 2005 yılında iletişim dalında Şeref Madalyası ile ödüllendirildi. Ayrıca 2001 yılında Ege Üniversitesi Türk Müziği Devlet Konservatuarı’nda tez konusu yapılarak yaşamı geniş bir şekilde irdelendi. Merkezi Budapeşte’de bulunan Dünya Simbalon Derneği’nin de üyesi olan Aydoğdu, 1997-2000 yılları arasında TRT Ankara Radyosu Türk Sanat Müziği Müdürlüğü yaptı. Değişik tarihlerde Gazi Üniversitesi Müzik Eğitimi Bölümü’nde de öğretim görevlisi olarak hizmet verdi. Amerika’dan Japonya’ya 50‘ye yakın ülkede yüzlerce konser vermiş ve ülkemizi temsil etmiş olan Aydoğdu’nun ilk solo albümü “Hasret” Haziran 2004’de Kalan Müzik’ten, Babası Gültekin Aydoğdu ile birlikte hazırladığı “Kanun Metodu” da Ankara’da Yurt Renkleri tarafından Ekim 2004’de yayınlandı. Aydoğdu, şu ana kadar çeşitli grup ve sanatçılarla gerek yurt içi gerekse yurt dışında 20 albüm gerçekleştirdi. Şu sıralarda TRT Ankara Radyosu’ndaki Kanun Sanatçılığı görevini ve ODTÜ Mezunlar Derneği Türk Müziği Korosunun şefliğini de sürdürmektedir.
1972 yılında Çanakkale’de doğdu. 1993 yılında Ege Üniversitesi Türk Musikisi Devlet Konservatuarı Temel Bilimler bölümüne girdi. 1996 yılında TRT İzmir Radyosu’nun açmış olduğu akitli ney sanatçısı sınavını kazandı. Daha sonra sanat yaşamını TRT Ankara Radyosu’nda sürdürdü, birçok radyo ve televizyon programına katıldı. Bu arada, stüdyo müzisyeni olarak çeşitli sanatçıların albümlerinde ney icra etti. 2003 yılından itibaren “Sufiden Flamenkoya” adlı projeyle Hollanda, Belçika ve Türkiye’de çeşitli festivallerde konserler verdi. Yunanlı sanatçı Maria Farantouri ve Zülfü Livaneli’ye, Hacettepe Senfoni Orkestrası ve Çoksesli Korosu’yla birlikte eşlik etti. 2007 yılında; İstanbul Devlet Opera ve Çoksesli Korusu’yla, ayrıca Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası’yla; Aya İrini ve Aspendos’ta, “Mevlana Oratoryosu”nu solist ney sanatçısı olarak seslendirdi. Ses virtüözlerinden Yıldız İbrahimova ile yurt içi ve yurt dışında konserler verdi. Rotterdam Konservatuarı’nda atölye çalışmaları yaptı. Başta İngiltere Kraliçesi 2. Elizabeth olmak üzere, birçok devlet başkanının huzurunda sanatını icra etti. Giriftt ile ABD’den başlayarak, yurt içi ve yurt dışında pek çok konser verdi.
1961’de Malatya’da doğdu. 1978-1982 yılları arasında Gazi Yüksek Öğretmen Okulu Müzik Bölümü’nde öğrenim gördü. 1985 yılında Ankara Devlet Konservatuarı’nda yarı zamanlı kompozisyon eğitimi aldı. 1986/87 yıllarında Bilkent Üniversitesi yaz okulunda Januzsh Szprot ile caz, piyano, armoni ve orkestrasyon, 1998’de de Polonya’da Arthur Dudkoyowich ile piyano ve armoni çalıştı. 1999 Ankara Uluslararası Caz Festivali’nde konser verdi. Aynı yıl Gazi Üniversitesi yüksek lisans programına kabul edilerek Serdar Muhatof ile kompozisyon çalıştı. 2001 yılında Sarajova Müzik festivalinde Anadolu Selen Oda Korosu ile 2002’de de Uluslararası Ankara Müzik Festivali’nde Orfeon Korosu ile konser verdi. Akıncı, çeşitli televizyon kanalları için birçok belgesel müzikleri hazırladı. 2006 Mayıs ayında Bursa Devlet Senfoni orkestrası ile bir konsere çalıştı. Akıncı, halen Gazi Eğitim Fakültesi Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümü öğretim elemanı olarak çalışmalarını sürdürmektedir.