Dört oktavlık sesi, özgün doğaçlama ustalığı, cazdan folklora, Çigan şarkılarından avangart müziğe uzanan zengin repertuarıyla Yıldız İbrahimova, 9. Uluslararası Mersin Müzik Festivali’ne konuk oluyor.
Mersin’in kültürel ve tarihi zenginliklerini, çok sesli ve evrensel müzikle buluşturan ve Mersin kentinin sanat yaşamındaki en saygın organizasyonu olarak gösterilen Mersin Uluslararası Müzik Festivali, 20 Mayıs’ta dünyaca ünlü piyanistimiz İdil Biret’in konseriyle başlamıştı. Festival kaliteli çizgisini ‘harika ses’ Yıldız İbrahimova’yla sürdürüyor. Sanatçının, 25 Mayıs Salı saat 20.00’de Mersin Kültür Merkezi’nde vereceği konserde kendisine, üç önemli doğaçlama ustasından kurulu Girift Trio; ney, kanun ve piyanoyla eşlik edecek.
Konser programı ise hem doğunun hem batının ustalarına yer veren bir zenginlikte. Yıldız İbrahimova ve Girift Trio’nun seslendireceği eserler arasında Bach’ın Ave Maria’sı da Dede Efendi’nin Yine Bir Gülnihal’i de yer alıyor. Sanatçı ayrıca düzenlemesi kendisine ait olan Sen Bir Bey Oğlusun, Tren Gelir ve Bir Su İçtim gibi türküleri de harika sesi ve özgün doğaçlama yeteneğiyle yorumlayacak.
Dünyaca ünlü müzisyenlerin 9 yıldır buluşma adresi olan Mersin Uluslararası Müzik Festivali, 3 Haziran’a kadar devam edecek. Avrupa Festivaller Birliği (EFA) üyesi olan festivalin Yürütme Kurulu Başkanlığını Faik Burakgazi, sanat yönetmenliğini ise Remzi Buharalı yürütüyor. Festivale bu yıl da Mersin Kültür Merkezi, Tarsus St. Paulus Kilisesi, Latin Katolik Kilisesi gibi tarihi ve kültürel açıdan önemli mekânlar ev sahipliği yapıyor.
Yıldız İbrahimova
İlk müzik derslerine piyanoyla Çocuk Müzik Okulu’nda başlayan Yıldız İbrahimova, şan ve piyano öğrenimi gördüğü Sofya Müzik Lisesi ve Bulgar Devlet Müzik Akademisi’ni birincilikle bitirdi. Dört oktavlık sesi, özgür doğaçlama ustalığı, cazdan folklora, çingene şarkılarından avangart müziğe uzanan geniş bir uğraş alanı, değişik müziklerde spesifik teknikleri değerlendirme yeteneği olan sanatçı, yerli ve yabancı çeşitli senfoni orkestraları ile konserler verdi.
Dünyaca ünlü pek çok orkestra şefi ile çalışan İbrahimova, Avrupa, Amerika, Asya, Avustralya, Afrika’da, aralarında Almanya, Fransa, İtalya, ABD, Meksika, Güney Afrika, Rusya, K. Kore ve Japonya’nın da bulunduğu 40 ülke ve sayısız şehirde caz festivallerine katıldı. Sanatçı pek çok sinema filminin yanı sıra tiyatro ve opera oyununda şarkıcı ve aktris olarak rol aldı. Bulgaristan, Türkiye, Fransa, Yugoslavya, Almanya ve ABD’de 15 albümü yayınlandı. Önceleri Bulgar ve Türk halk müziklerini caz stilinde evrenselleştirme uğraşı içinde olan sanatçı, modern avangart müzik dallarında uygulama ve beste çalışmaları yanında Çigan müziğini klasik ve caz müziğiyle bağdaştırarak aranjmanlar yapmakta.
Yıldız İbrahimova; Türkiye başta olmak üzere pek çok ülkede konservatuar öğrencileri ve akademisyenlerle atölye çalışmaları gerçekleştirdi. Halen ODTÜ ve Başkent üniversiteleri Müzik ve Güzel Sanatlar bölümlerinde öğretim üyeliğini sürdürmektedir. Sanatçı, uluslararası caz festivallerinde enstrümansız 90 dakikalık solo konserler vermiş, Türkiye’de ve dünyada pek çok ödüle layık görülmüştür.
Girift Trio
Tahir Aydoğdu (kanun), Çetin Bilge Akıncı (piyano) ve Bilgin Canaz’dan (ney) oluşan Girift Trio, 2008 yılında Ankara’da kuruldu. Grubun amacı Türk müziğindeki taksim geleneği ile caz müziğindeki özgürlüğü buluşturmak. Grup, müziğinde melodiyi de ön planda tutmakta, konserlerinde dünya müziğinin çeşitli melodilerini de caz disiplini içerisinde yorumluyor. Üçlü, caz sanatçısı Yıldız İbrahimova ile Sofya'da bir konser verdikten sonra son konserlerini 13.Uluslararası Ankara Caz Festivali’nde verdi.
Bilgi için: Ulusal Medya Merkezi
Elif Tunca: 0535 654 74 16 Yasemin Arslan: 0532 577 62 47