Klasik Müziği Nasıl Dinleyelim?

Klasik Müziği Nasıl Dinleyelim?

28 Nisan 2012 Cumartesi
KLASİK MÜZİĞİ NASIL DİNLEYELİM?
Mersin Kültür Merkezi

Sunan
Ozan Evrim Tunca viyolonsel
Serla Balkarlı Can piyano

“Klasik Müziği Nasıl Dinleyelim?” adlı konferans ile klasik müziğin bekli de hiç açmadığınız o kapısını açıp, içeri girdikten sonra nasıl bir haz aldığınıza siz de inanamayacaksınız.

Klasik müzik bazılarımız için anlaşılması zor yabancı bir dil gibidir... "Klasik Müziği Nasıl Dinleyelim” adlı konferans bu düşünceyi yıkmak, klasik müziği öğrenmek ve sonunda keyif alarak klasik müzik dinleyebilmek için Doç. Dr. Ozan Tunca tarafından oluşturuldu. Bu konferansa piyano ve viyolonsel tarafından canlı seslendirilen güzel parçalar da eşlik edecek.  Sanatçı aynı felsefe ile “60 Dakikada Klasik Müzik” adlı birde kitap hazırladı. Klasik müziğin olağan üstü bir hazine olduğuna inanan Doç Dr. Ozan Tunca, klasik müziğin kendisini nasıl etkilediğini, bu müzikten ne anladığını daha fazla insanla paylaşmayı, bu muhteşem hazine ile daha fazla insanı tanıştırarak bu konuda toplumdaki yalnızlığını ortadan kaldırmayı hedeflemiş.

"Bu müzikten ne anlıyorsun", "Bu müziği dinlerken sıkılmıyor musun" gibi soruları her duyduğunda onun gibi hissetmeleri için ne söylemek gerektiği üzerine düşünürken başlamış bu konferansın öyküsü... Önce konferanslar ve konferanslarda izleyicilerden aldığı tepkilerden etkilenerek daha fazla kitleye ulaşma kararı ile kitap yola çıkmış. Bu konferans ve CD-kitap, klasik müzik ile kısa, kolay ve ihtiyaç duyulan faydalı bilgiler vererek küçükten büyüğe herkesin tanışmasını sağlayacak nitelikte.

Ozan Evrim Tunca viyolonsel

Müzik yaşamına 1984 yılında H.Ü. Ankara Devlet Konservatuvarı’nda başlayan Tunca öğrenimini ABD Louisiana ve Florida Eyalet Üniversitesilerinde sürdürdü ve 2004 yılında ülkeye döndü. Tunca’nın ABD’deki öğrenimi Dr. Nejat F. Eczacıbaşı Vakfı ve Sevda Cenap And Vakfı tarafından desteklendi. Sanatçı, müzik yaşamı boyunca, Prof. Doğan Cangal, Prof. Dennis Parker, Prof. Lubomir Georgiev ile çalışma fırsatı buldu.  Sanatçı, H.Ü. Devlet Konservatuvarı Senfoni Orkestrası, Florida State Philharmonia, Bursa Bölge Senfoni Orkestrası, Antalya Senfoni Orkestrası ve Bilkent Senfoni orkestrası eşliğinde solo konserler verdi. Boğaziçi Ün. Albert Long Hall, İzmir Sanat, Süreyya Operası, Borusan Konser Evi gibi konser merkezlerinde resitallerle, Ankara ve Eskişehir Uluslararası müzik festivallerinde konferans/konserlerle dinleyicilerle buluştu. 1990 ve 1994 yıllarında H.Ü. Devlet Konservatuvarı Konçerto Yarışmasını kazandı.

Yine 1994 yılında, British Council tarafından düzenlenen Yılın Genç Müzisyeni Yarışmasında ve 1996 yılında Monroe Symphony Legaue tarafından düzenlenen Konçerto Yarışmasında yarı finale kalan sanatçı Numus 2002 Pan-Am Oda Müziği Yarışması’nda Quartet alla Turca ile birlikte Birincilik Ödülü aldı. Bilkent Senfoni Orkestrası ve Antalya, Bursa Devlet Senfoni Orkestraları ile solist olarak konserler verdi. Klasik Müziğin yaygınlaşması ve daha geniş bir kitle tarafından anlaşılması için çalışmalar yapan sanatçı “Klasik Müziğe İlk Adım” adlı TV programı, “60 Dakikada Klasik Müzik” adlı kitap ve “Klasik Müzikle Tanıştır” adlı projenin üreticisi oldu. Tunca, halen Anadolu Üniversitesi Devlet Konservatuvarında öğretim üyesi olarak görevini sürdürmektedir.

Serla Balkarlı Can piyano

1984-85 öğretim yılında Ankara Devlet Konservatuvarı piyano bölümüne girerek Prof. Güherdal Çakırsoy’un öğrencisi oldu. Lisans mezuniyetinin ardından yüksek lisans eğitimine başladı ve aynı yıllarda araştırma görevlisi olarak görev yaptı. Bu eğitimin sonunda Fransız Hükümetinin burslu öğrencisi olarak gittiği Conservatoire National de la Region de Strasbourg’da “Cycle de Specialisation” bölümüne girdi. Prof. Francis Phan-Thanh ile piyano, Prof. Armand Angster ve Prof. Joshua Epstein ile oda müziği çalışmalarına başladı. 1998’de Paris’te düzenlenen Pierre Lantier Uluslararası Piyano yarışmasında üçüncülük ödülü aldı ve 2000 yılında bu konservatuardan ”Diplome de Spacialisation”, Uzmanlık Diploması alarak mezun oldu. Ardından Amerika Birleşik Devletleri’ndeki University of Arizona’da Doctor of Musical Arts programına kabul edilerek Prof. Nicholas Zumbro ile doktora çalışmalarına başladı. Arizona’daki eğitimi süresince solo ve eşlikli birçok eserin ilk seslendirmesini yaptı ve bu eserlerin stüdyo kayıtlarını gerçekleştirdi. Aralık 2001’de yurda dönerek Anadolu Üniversitesi’nde öğretim görevlisi olarak çalışmaya başladı ve bir yıl sonra bu üniversiteden “Sanatta Yeterlik” diploması aldı.

Serla Balkarlı başta Stuttgart Bach Akademisi olmak üzere Almanya, Fransa ve Amerika’da solo ve düo olarak çok sayıda resital verdi. Yurtdışı basını, Bach Akademisi’ndeki resital için “Serla Balkarlı ile övündük, ayakta alkışladık” ifadesini kullandı. Türkiye’de ise Ankara, İstanbul, İzmir, Bursa, Eskişehir, Adana ve Mersin’deki solo resitallerinin yanı sıra, Prof. Hikmet Şimşek yönetimindeki Ankara Devlet Konservatuvarı Büyük Senfoni Orkestrası, Orhan Şallıel yönetimindeki Çukurova Senfoni Orkestrası, Nezih Seçkin yönetimindeki Mersin Devlet Opera ve Balesi Orkestrası eşliğinde çaldı ve Ekim 2002’de düzenlenen 8. Uluslararası Eskişehir Festivali kapanış konserinde, Prof. Nazım Rızaev yönetimindeki Anadolu Üniversitesi Senfoni Orkestrasının solisti oldu. Uludağ Üniversitesi Devlet Konservatuarı’nda konuk öğretim elemanı olarak piyano ve piyano edebiyatı dersleri vermiş olan sanatçı, 2002’de Yardımcı Doçent, 2006’da Doçent oldu. Halen, 2008-2010 yılları arasında başkanlığını yaptığı Piyano Ana Sanat Dalı’nda görev yapmakta ve konser çalışmalarını sürdürmektedir.

11. Mersin Uluslararası Müzik Festivali