Mario Hossen – Keman
"Bir Paganini reenkarnasyonu ... Muhteşem yaratıcılığı ile Paganini'nin ünlü keman konserini yorumlayan mükemmel bir ses, berrak bir ton ve enerjiye sahip bir keman solisti..."
Standart, Avusturya
"Nadir bir ifade derinliği ve göz kamaştırıcı geçişleriyle Hossen'in lirik tarzı; çaldığı eserin bestecisinin kendi yorumunu destekliyor. Hossen'in ana temaları tutkuyla sade bir şekilde sunumu–özellikle başlangıçtaki Adagio bölümde– doğrudan kalbe sızıyor ve solist ile orkestra arasında Bruch'un Re Minörİkinci Keman Konçertosu ’na hakkını veren bir ahenkle sonuçlanıyor..."
Music Teacher Magazine, ABD
Mario HOSSEN, klasik yaklaşıma etkileyici performans stili ile fligran bir romantizm katarak ustaca işleyen bir virtüözdür.
Keman çalmaya Bulgaristan’da başladı. Orkestra eşliğinde keman solisti olarak ilk kez sahneye çıktığında sekiz yaşındaydı. Seçkin sanatçılar ve Frischenschlager (Viyana), Gerard Poulet (Paris) gibi müzik pedagogları ile ortak çalışmaları müzik kariyerine önemli bir ivme kazandırdı.
Hosen, uluslararası üne sahip bir keman solo sanatçısıdır. İngiliz Oda Orkestrası, Bruckner Linz Orkestrası, Kraliyet Filarmoni Orkestrası, Nord West Deutsche Rundfunk, Çaykovski Senfoni Orkestrası, Orkestra da Kamera de La Scala di Milano, Sofya Radyo Senfoni Orkestrası, Capella Istropolitana, Charlotte Filarmoni Orkestrası, Orquesta Sinfonica del Estado de Mexico, Prag Radyo Senfoni Orkestrası, Ankara Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası, Sofya Filarmoni Orkestrası, Baltık Filarmoni ve Budapeşte Filarmoni de dahil olmak üzere, çeşitli orkestralar eşliğinde konserler verdi.
Sanatçının performansları ABD (Carnegie Hall), Avusturya (Viyana Konzerthaus, Brucknerhaus Linz), İtalya, Fransa (Paris Salle Gaveau), İsviçre (Victoria Hall, Cenevre Tonhalle Zürich), İspanya, Letonya, Türkiye, Arnavutluk (UNESCO), Meksika, Macaristan, Slovenya, Çin, Hırvatistan, Rusya, Sırbistan, ve Japonya’da bir alkış tufanı ile karşılandı. Hossen, herkesçe tanınan Adrian Oetiker, Philippe Bernold, Jean Bernard Pommier, Gerard Caussé, Dong Suk Kang, Imants Resnis, Felix Carasco, Milena Mollova Vladimir Fedossejev, Lior Schambadal, Hansjörg Schellenberger gibi isimlerle birlikte sahne ve stüdyo kayıt çalışmaları gerçekleştirmektedir.
Kendi neslinin sanatçıları arasında en büyüleyici Paganini yorumcularından biridir. Vermiş olduğu 6 Paganini konseri ve 24 Capricci konseri hem eleştirmenler hem de seyirciler tarafından büyük beğeniyle karşılanmıştır. Ünlü keman sanatçısı uluslararası birçok ödülün de sahibidir. Orpheus Akademisi Orkestrası'nın kurucusu olan Hossen, halen Uluslararası Orpheus Müzik Akademisi’nin (Sofya’daki Yeni Bulgar Üniversitesi tarafından Viyana, Basel, Madrid, Milano ve Paris akademileri ile işbirliği içinde oluşturulan) sanat yönetmeni olarak görev yapmaktadır. Aynı zamanda, Sofya’daki Yeni Bulgar Üniversitesi ve Madrid’teki Escuela Superior de Música Reina Sofía’da doçent doktor olarak hizmet vermektedir.
Hossen, Viyana’daki dünyanın önde gelen enstrüman teli üreticisi Thomastik Infeld firmasının ürünlerini kullanmaktadır.
Avusturya Ulusal Bankası tarafından kendisine verilen 1749 "GB Guadagnini" kemanını çalmaktadır.
Burak TÜZÜN - Orkestra Şefi
1992 yılında Ankara Devlet Konservatuvarı Keman Bölümü lisans devresini bitiren sanatçı, 1996-2000 yılları arasında Moskova Çaykovski Devlet Konservatuvarı Opera ve Senfoni Şefliği Bölümünde Sanat Doktorası derecesini aldı. Şeflik alanındaki çalışmalarının yanında 2002 yılında aynı okulun Müzikoloji bölümünde Bilimsel Doktora çalışmalarını tamamladı. Türkiye’de Server Ganiev ile keman, Sami Hatipoğlu ile armoni ve kontrpuan, Alfred Mişurin ile şeflik, Moskova’da Leonid Nikolaev ile şeflik, Yuri Butsko ile orkestrasyon, Margarita Karatıgina ile müzikoloji çalıştı. Kısa sürede kategorisinde üst seviyelere yerleşen Anadolu Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Gençlik Senfoni Orkestrası’nın başarısı üzerine 2004 yılında kuruluşunu gerçekleştirmekle görevlendirildiği Anadolu Üniversitesi Senfoni Orkestrası’nın ilk Şefi ve Genel Müzik Yönetmeni olarak atandı. Topluluğu ile yurt içi ve yurt dışında verdiği konserler, gerçekleştirdiği projeler ve yaptığı kayıtlar ile olumlu eleştiriler alan Tüzün, bireysel ve topluluğuyla bebaber ulusal nitelikli ödüller almıştır. Sanatçı repertuvarında Türk bestecilerinin seslendirilmemiş veya nadir seslendirilen eserlerine yer vermeye özen göstermekte, bununla beraber topluluğunun konser programlarında genç şef ve icracılara özel bir önem vermektedir. Halen Anadolu Üniversitesi’nde öğretim üyesi olarak görevini sürdüren sanatçı, başta Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası olmak üzere ülkedemizdeki tüm devlet senfoni orkestraları ile sürekli konuk şef olarak çalışmakta, yurtdışı konserlerini sürdürmekte, ustalık sınıfı kursları vermektedir.
Mersin Üniversitesi Akademik Oda Orkestrası
Mersin Üniversitesi Akademik Oda Orkestrası1999 yılında Mersin’e yerleşen İstanbullu sanatçılar tarafından kuruldu. 1999-2000 konser sezonunu İçel Sanat Kulübü bünyesinde Mersin Oda Orkestrası adında sürdüren orkestra ilk konserini Ekim 1999 yılında verdi, ilk turnesini de 2000 Nisan’ında yaptı. O tarihten bu yana Nezih Seçkin, Serdar Yalçın, Ronnen Nissan, Münif Akalın, Naci Özgüç, Cem Mansur, İbrahim Yazıcı, Burak Tüzün, Hakan Şensoy, Saim Akçıl, Koral Çalgan, George Shimşirov, Mehpare Karamenderes, Tolga Taviş ve Oğuzhan Kavruk gibi şefler ile çalışan orkestra ülkemizin önde gelen pek çok solistine eşlik etti.
2000-2001 ve 2001-2002 konser sezonlarını Mersin Sanat Dostları
Derneği’nin çatısı altında sürdüren orkestra 2001-2002 konser sezonunu Mersin Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Uğur Oral’ın değerli katkılarıyla tamamlamış ve yine Prof. Dr. Oral’ın gayretleri ile 2002-2003 konser sezonunun başında Mersin Üniversitesi’ne bağlanarak adını Mersin Üniversitesi Akademik Oda Orkestrası olarak değiştirmiştir. Birçok eserin ülkemizde ilk seslendirilişini yapan orkestra bu arada aldığı davetlerle, 2002 yılının Ekim ayında İstanbul Boğaziçi Üniversitesi, Aralık ayında II. Afyon Klasik Müzik Festivalinin açılış konseri , 2003 Mayıs ayında Amasya ve Samsun’u kapsayan bir turne, Ekim ayında ise II. Uluslararası Mersin ve IX. Uluslararası Eskişehir Festivali’nde konserler vermiştir.2006 yılında Hatay ve Malatya İnönü Üniversitesi turnelerini gerçekleştirmiş, 2007 yılı Mayıs ayında Hatay’da bir konser daha vermiştir. Mersin Üniversitesi Yenişehir Kampusu ve Prof.Dr. Uğur Oral Kültür Merkezi’nde verdiği aylık konserleri 2000 yılından beri kesintisiz sürdüren orkestra bu süre içinde Çocuk Solistler Konseri, Genç Solistler Konseri ve Gülden Turalı Keman Yarısması’nda Derece Alan Genç Keman Sanatçıları gibi gençleri desteklemeye yönelik bir çok etkinlik gerçekleştirmiştir.
Evrensel müziği geniş kitlelere duyurmak ve sevdirmek; genç yeteneklerle konser
vererek onları müzik dünyasına kazandırmak; ülkemiz gençlerinin bilinçli ve kültürlü bir müzik dinleyicisi olarak yetişmesinde katkıda bulunmak; zaman ve mekan gözetmeden her türlü sanat ortamında görev almak; yurt içinde ve dışında, festival ve yarışmalarda, ülkemizi onurla temsil ederek müziğimizi dünyaya tanıtmak; yeni ve eskiyi tutarlı bir bütün olarak bir arada sunmak; orkestramızı ve dinleyicilerimizin beklentilerini kolaya kaçmadan geliştirmek; Barok, Klasik, Romantik ve Çağdaş dönemlerin en güzel ve en beğenilen eserlerini seslendirmek; bunun yanı sıra hiç duyulmamış yapıtları da gün ışığına çıkararak tanınmalarına olanak sağlamak; mümkün olduğunca Türk bestecilerinin eserlerine programlarına yer vermek; ve tüm bunları uluslararası düzeyde gerçekleştirmek Mersin Üniversitesi Akademik Oda Orkestrası’nın başlıca ilke ve hedefleridir.
2010 yılının Eylül ve Şubat aylarında Fransa’da yaşayan Türk Flütist Sibel
Pensel ve Fransız flüt sanatçısı Maxence Larrieu ve klarinet sanatçısı Ayşegül Kirmanoğlu ile şefliğini Naci Özgüç’ün yapacağı iki cd projesini gerçekleştiren Mersin Üniversitesi Akademik Oda Orkestrası 2012 yılının Ocak ayında ise Türk bestecilerinin eserlerini kaydettiği 3 cdlik bir seriyi çıkartacaktır.