Mersin Uluslararası Müzik Festivali 10. Yılını Kutluyor

Mersin Uluslararası Müzik Festivali 10. Yılını Kutluyor

Bu yıl 1–17 Mayıs tarihleri arasında gerçekleştirilecek olan Mersin Uluslararası Müzik Festivali Mersin Hilton Oteli’nde düzenlenen bir toplantıyla basına tanıtıldı. 10. yılında dünyaca ünlü sanatçıları konuk edecek olan Festival, Avrupa’nın en ünlü orkestralarından Strings Lucerne Oda Orkestrası’nın 1 Mayıs 2011 Pazar günü, saat 20.00’de Mersin Kültür Merkezi’nde vereceği konserle açılacak. 1–17 Mayıs tarihleri arasında gerçekleşecek Festival’de 10 önemli konser izleyicinin karşısına çıkacak.

Bu yıl 10. kez gerçekleştirilecek olan Mersin Uluslararası Müzik Festivali, 12 Nisan Pazartesi günü (bugün) Mersin Hilton Otel’de düzenlenen bir basın toplantısıyla tanıtıldı.

“Mersin’de portakallar çiçek açmışsa biliriz ki, müzik festivali mevsimidir. Ve bu mevsimde bahar, evrensel müzik eşliğinde açar çiçeklerini” sözleriyle konuşmasına başlayan Festival Yürütme Kurulu Başkanı Faik Burakgazi, Festival tarafından verilen ödülleri açıkladı.
Bu yıl “Nevit Kodallı Genç Yetenekler Ödülü” genç Keman Sanatçısı Hasan Gökçe Yorgun’a verildi. Mersin’in sosyal ve kültürel yaşamına katkı sunan kişi ve kurumlara her yıl verilen “Festival Kent Ödülü” Heykeltıraş Hüseyin Gezer’e, “Festival Sanat Ödülü” ise gençlerin müzik yaşamına büyük destek veren Keman Sanatçısı Cihat Aşkın’a verildi. 

“Festivalin on yıllık tarihine ve bugün ulaştığı noktaya baktığımızda Mersin’i evrensele, evrenseli Mersin’e taşıma çabalarını görülür” sözleriyle konuşmasına başlayan Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Macit Özcan, “10 yıl önce başlatılan bu çalışma, şu an uluslararası bir organizasyon haline geldi” diyerek festivalin önemine değindi. “Bu buluşmalar, yeni değerlerin sentezlenmesine olanak sağlar, toplumun sanatsal algısını olgunlaştırır” diyen Özcan, “Mersin’i festivaller kenti yapmayı çalışıyoruz. 10 yıl önce başlatılan bu çalışma şu an uluslararası bir organizasyon haline geldi” dedi.

Festivalin anlam ve önemini vurgulayan Mersin Valisi Hasan Basri Güzeloğlu organizasyonun bu yıl da çok başarılı olacağının altını çizdi. Ulusal ve uluslararası sanat insanlarını Mersin’de buluşturan bu anlamlı festivalin 10. yılına tanık olduğu için mutluluk duyduğunu söyleyen Güzeloğlu, “Bir etkinliğin anlamlı olması, o etkinliğin sürdürülebilir ve devamlı olmasına bağlıdır. Başlangıcından bugüne profesyonelce getirildiği için anlamlıdır bu festival” dedi.

Bu yıl 10. kez gerçekleştirilecek olan Mersin Uluslararası Müzik Festivali 1 Mayıs’ta Avrupa’nın en ünlü orkestralarından Festival Strings Lucerne konseriyle başlayacak.  17 Mayıs’a kadar sürecek ve dünyaca ünlü sanatçılara ev sahipliği yapacak olan Festival’in 10. yıl sürprizleri arasında Nevit Kodallı anısına bu yıl ilk kez gerçekleştirilen “Mersin,  Portakal Çiçeğine Müzik Arıyor” beste yarışması da yer alıyor. 13 bestenin başvurduğu yarışmanın birincisi 25 Nisan Pazartesi günü halk jürisi oylarıyla belirlenecek.

2007 yılında Avrupa’nın saygın festivallerinin yer aldığı Avrupa Festivaller Birliği’ne (EFA) kabul edilen Mersin Uluslararası Müzik Festivali, Sanat Etkinlikleri Derneği organizasyonu ve Mersin Valiliği, Mersin Büyükşehir Belediyesi, ilçe belediyeleri ve Mersin’deki sivil toplum kuruluşlarının işbirliği ile gerçekleştiriliyor. Festivalin Yürütme Kurulu Başkanlığını, Mersin Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı Faik Burakgazi, sanat yönetmenliğini ise Devlet Opera ve Balesi eski genel müdürü Remzi Buharalı üstleniyor.

Festival, bu 10 yıl içinde aralarında Elina Garanca, Janine Jensen, Denyce Graves, Tania Maria, Sumi Jo, Fabio Biondi, Al Di Meola, Fazıl Say, İdil Biret, Gülsin Onay, Ayla Erduran, Şirin Pancaroğlu, Cihat Aşkın gibi dünyaca ünlü yerli ve yabancı starların da yer aldığı 155 sanatçı ile 46 topluluğa ev sahipliği yaptı.

Bu yıl 1–17 Mayıs tarihleri arasında 10 önemli konserle izleyicinin karşısına çıkacak olan festival, 25 Nisan -29 Nisan tarihleri arasında La Compania Latina Mersinena ve Cazın Kartalları Orkestralarının her gün gerçekleştireceği sokak konserleriyle Mersin’i şenlik alanına çevirecek.

Bir Avrupa klasiği

Festivalin 1 Mayıs Pazar günkü açılış konserini dünyaca ünlü Festival Strings Lucerne Oda Orkestrası verecek. 1998 yılından bu yana orkestranın müzik direktörlüğünü yapan genç Alman şef Achim Fidler’in yöneteceği Orkestranın solisti kemancı Daniel Dodds.

1956 yılında kurulan ve bugüne dek Yehudi Menuhin, Clara Haskil, David Oistrakh, Wilhelm Kempff, Anne-Sophie Mutter, Pinchas Zukerman, Maxim Vengerov ve Mischa Maisky gibi dünyaca ünlü solistlere eşlik eden Festival Strings Lucerne Oda Orkestrası, Mersin konserinde Mozart ve Çaykovski’nin eserlerini seslendirecek.

Flâmenko’nun Carmen’i

İspanya'da birçok kez “yılın dansçısı” seçilen Flâmenko dansının en büyük isimlerinden Aida Gomez ve grubunun  Çin, Japonya, Avrupa ve Amerika’yı içeren dünya turnesinin son durağı Mersin. 6 Mayıs'ta Mersin Kültür Merkezi’nde sahneye çıkacak olan Aida Gomez  ve Dans Grubu, Bizet’in ünlü Carmen Operası ve gösteri için özel olarak Jose Antonio Rodriguez tarafından bestelenen Flâmenko eserler eşliğinde dans edecek.

Kemanın genç starı

Dünyada en büyüleyici Paganini yorumcularından biri olarak kabul edilen Mario Hossen, Türkiye’nin en genç ve başarılı orkestra şefleri arasında yer alan Burak Tüzün’ün yönetimindeki Mersin Üniversitesi Akademik Oda Orkestrası ile birlikte sahneye çıkacak. Bugüne kadar verdiği 6 Paganini ve 24 Capricci konseri hem eleştirmenler hem de seyirciler tarafından büyük beğeniyle karşılanan ünlü keman sanatçısı Mario Hossen, 11 Mayıs Çarşamba günü Mersin Kültür Merkezi’ndeki konserinde 1749 yılı yapımı GB Guadagnin 262 yıllık kemanıyla sahneye çıkacak.

Bir şehir -  üç sanatçı

Çek Cumhuriyeti’nin üç ünlü sanatçısı bu konser için ilk kez bir araya gelecek. Dünyaca ünlü piyanist Pavel Kaspar alışıla gelmişin dışında ilk kez opera sanatçıları Miroslav Dvorsky (tenor) ve Simona Šaturová’ya (soprano) eşlik edecek. Mersin’in tarihi mekânlarından Tarsus St. Paul Anıt Müzesi’nde gerçekleştirilecek konserde Çek Cumhuriyeti’nin dünyada en fazla tanınan bestecisi A. Dvorak’ın yanı sıra Mozart, Strauss, Schubert ve Leon Cavallo’un eserlerini Prag operası solistleri seslendirilecek.

Müzikallerin seçkin örnekleri

Nazlı Alptekin (soprano), Bengi İşbir (soprano), Fügen Yiğitgil (piyano), Hasan Alptekin (bas), Atilla Şentin (klarnet, alto saksafon), Bilgehan Erten’den (piyano) oluşan topluluklar Festival kapsamında “Müzikalin Sesleri / Cazın Enstrümanları” adlı bir konser verecek. Ünlü müzikallerden seçmelerin yanı sıra cazın en güzel parçalarını seslendirecek olan topluluğun konseri 3 Mayıs’ta Mersin Kültür Merkezi Şeref Salonu’nda gerçekleştirilecek.

1 yaylı kuartet - 1 nefesli duo

Erkin Onay (1. keman),  Ebru Esma Davran (2. keman), Elif Onay (viyola) ve Kerem Aykal’dan (viyolonsel) oluşan Aspendos Kuartet, klarnet sanatçısı Nusret İspir’le birlikte sahneye çıkacak. Devlet Opera ve Balesi, Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası, Bilkent Senfoni Orkestrası ve Hacettepe Devlet Konservatuvarı’nın birbirinden deneyimli müzisyenlerinin bir araya gelerek oluşturdukları Aspendos Kuartet’in Bilkent Senfoni Orkestrası solo klarnet sanatçısı Nusret İspir’e eşlik edeceği konserde Mozart’ın yapıtları seslendirilecek. İkinci bölümde ise Piyano & Ney İkilisi’ni oluşturan İlyas Mirzaev (Piyano) ve Ercan Irmak (Ney) programlarını seslendirecekler. Konser 9 Mayıs’ta Mersin Latin Katolik Kilisesi’nde gerçekleştirilecek.

Eskişehir’in genç orkestrası

Şef Ender Sakpınar yönetimindeki Eskişehir Büyükşehir Belediyesi Senfoni Orkestrası’nın 7 Mayıs’ta Mersin Kültür Merkezi’nde vereceği konserin solisti flüt sanatçısı Şefika Kutluer. Konserde Chaminade konçertino op. 107 ve Demersseman op 82, 6 Nolu İtalyan konçertosu seslendirilecek.

Operanın büyülü dünyası

20 yılı aşkın süredir Ankara, İstanbul ve İzmir Devlet Operaları’nda solist sanatçı olarak görev yapan Tuncay Kurtoğlu, Tevfik Rodos ve Zafer Erdaş’ın bir araya gelerek kurduğu “3 Basses”, 16 Mayıs’ta Mersin Kültür Merkezi’nde vereceği konserde Verdi’nin “Simon Boccanegra” ve “Don Carlo”, Rossini’nin “Sevil Berberi”, Bizet’nin “La Jolie Fille De Perth”, Gounod’nun “Faust” Mozart’ın “Figaronun Düğünü” ve “Don Giovanni”, Puccini’nin La Boheme operalarından bölümler sunacak. Konserde sanatçılara Orkestra şefi İbrahim yazıcı Piyano’da eşlik edecek.

Tarihi mekânda bir bahar konseri

Sinan Kaynakçı (vokal, gitar, alto saksafon), Akın Eldes (gitar), Zeynep Eylül Üçer (bas gitar), Hami Ünlü (davul), Selim Aydın (klavye, gitar), Cem Aksel (davul), İlkin Deniz (kontrbas), Turgut Alp Bekoğlu’ndan (davul) oluşan Pinhani Grubu, 7’den 70’e herkesin gönlünü kazanan müzikleri ile festival kapsamında sahneye çıkacak. 5 Mayıs’ta Mersin’in tarihi mekânlarından Kanlıdivane’de konser verecek olan topluluk sevilen şarkılardan örnekler sunacak.

Piyanonun yükselen yıldızı

Uluslar arası otoritelerin ünlü piyanist Lang Lang ile eşdeğer tuttukları genç sanatçı Nikolai Tokarev Türkiye’de ilk kez Mersin’de konser verecek. Sanatçı, her yıl festivalimize destek veren Işın Metin yönetimindeki Bilkent Senfoni Orkestrası eşliğinde gerçekleştireceği konserde Rachmaninov’un 3 numaralı piyano konçertosunu seslendirecek. İkinci bölümde ise Bilkent Senfoni Orkestrası M. Ravel’in La Valse’ı ile Bolero’sunu yorumlayacak.

Bakır nefeslilerin Mersin çıkartması

Elmar Azimzade (trompet), Julian Lupu (trompet), Peter Korner (trombon), Begüm Azimzade (korno) ve Noriyoshi Murakami’den (tuba) oluşan nefesli çalgılar beşlişi Golden Horn Brass’ın  Pompeipolis Harabeleri’ndeki konseri 10 Mayıs’ta gerçekleşecek. Türkiye’de istikrarlı konserleriyle dikkat çeken topluluk repertuarında klasik müziğin popüler eserlerine yer verecek.

10. Mersin Uluslararası Müzik Festivali