Mersin Uluslararası Müzik Festivali ?Ne Görkemli Açılış

Mersin Uluslararası Müzik Festivali ?Ne Görkemli Açılış

9. Uluslararası Mersin Müzik Festivali, dün gece dünyaca ünlü piyanist İdil Biret’in konseriyle başladı. Biletleri günler öncesinden tükenen konserde Biret, şef Myron Romanul yönetimindeki Mersin Devlet Opera ve Balesi Orkestrası’yla 200. doğum yılı kutlanan Chopin’in eserlerini seslendirdi.

Dünya müziğinin en kaliteli seslerini Mersinlilerle buluşturan 9. Uluslararası Mersin Müzik Festivali, dün gece dünyaca ünlü piyanistimiz İdil Biret’in Mersin Kültür Merkezi’nde verdiği konserle başladı. Konser için özel olarak dekore edilen sahnede Biret’e, şef Myron Romanul yönetimindeki Mersin Devlet Opera ve Balesi Orkestrası eşlik etti.

Piyanoya yeteneği 3 yaşındayken keşfedilen ve Paris Konservatuvarı’nı 15 yaşında birincilikle bitiren İdil Biret’i izleyebilmek için seferber olanlar yalnızca Mersinliler değildi. Çevre illerden pek çok müziksever de bu tarihî konseri kaçırmamak için biletlerini günler öncesinden aldı.

Bu yıl 200. doğum yılı kutlanan usta besteci Chopin’in piyano eserlerinden örnekler sunulan konserin şefi de müzik yeteneği erkenden keşfedilen bir isim. İrlandalı şef Myron Romanul, sahneye ilk kez 7 yaşında, Boston Senfoni Orkestrası eşliğinde solo piyanist olarak çıkmış. Romanul yönetimindeki Mersin Devlet Opera ve Balesi Orkestrası, gecede Biret’e, Chopin’in Andante Spianato ve Büyük Polonez, Op.22 ile Piyano Konçertosu No.2, Fa Minör Op.21 eserlerinde eşlik etti.

Seyircilerin ilgisiyle 3 kez tekrar sahneye çıkan Biret, 9. Uluslar arası Mersin Müzik Festivali’ne katılmasıyla ilgili olarak şöyle konuştu: “Coşku dolu bir seyirciye çalmak en büyük motivasyondur. Burada da bu vardı. Kültürel açıdan çok ileri bir kent zaten Mersin. Gittiğim pek çok yerde ben bundan özellikle bahsediyorum çünkü burada bir opera olduğunu bilmeyenler var. Oysa burada işte her sene düzenlenen, 9. yılında olan bir festival var. Biz de bu festivalin açılışında Chopin’den eserler seslendirerek onun 200. doğum yılını kutladık. Bunlar çok önemli, emeği geçen herkesi kutlamak gerek.”

Gecede konuşan festival başkanı Faik Burakgazi, önce salonu dolduran müzikseverlere sonra da festivale destek verenlere teşekkür ederek “Festivalimizin diğer festivallerden farkı, ‘kent kimliği’dir.” dedi. Burakgazi konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Festivalimizin gerek yurt içinde gerek yurt dışında eriştiği düzeyden bir Mersinli olarak gurur duyuyorum. Mersin Müzik Festivali, 2006’da Avrupa Festivaller Birliği EFA’ya üye oldu. Şu an festivalimiz, programıyla birlikte EFA’nın yayınlarında yer alıyor ve bütün dünya bundan haberdar oluyor. Bunun da somut göstergeleri var. bu sene festivalimize yerli ve yabancı 149 sanatçı/ topluluk başvurdu. Web sitemizin 32 ülkeden ziyaretçisi var. Bu başarının ardında müzikseveriyle, belediyesiyle, iş adamıyla, sanatçısıyla, akademisyeniyle sadece Mersin var. Bu desteği hissettiğimiz isimlerden sayın valimiz Hüseyin Aksoy’u Samsun’a uğurluyoruz. Bu vesileyle kendisine hem teşekkürlerimizi hem de yeni görevi için en iyi dileklerimizi sunuyoruz.”

Burakgazi, geçen yıl hayatını kaybeden, festivalin kurucularından Devlet Sanatçısı Prof. Nevit Kodallı’nın adının, genç yetenekler ödülüyle yaşatılacağını da müjdeledi. Festivalin bu yılki ödüllerinin sahipleri ise şöyle:

  • * Nevit Kodallı Genç Yetenekler Ödülü   Alican Süner
  • * Festival Sanat Ödülü   Erol Uras
  • * Festival Kent Ödülü   Kadri Şaman

Festivalde yarın

9. Uluslararası Mersin Müzik Festivali yarın (22 Mayıs) İzmirli rock grubu Lock Out’un, Mersin Üniversitesi Amfi Tiyatro’da vereceği konserle devam ediyor. Levent Çetinkaya (basgitar), Eren Bozkurt (gitar), Ozan Can Akkan (davul), Mert Bakır (ritim ve solo gitar) ve Gökhan Keser’den (solist) oluşan grup; Alanis Morisette, Cake, Muse, Cure, Bob Marley, Elvis Presley ve MFÖ gibi isimlerin parçalarını yorumlayacak.  

Ayrıntılı bilgi için: Ulusal Medya Merkezi
Elif Tunca: 0535 654 74 16 Yasemin Arslan: 0532 577 62 47