Müzikalin Sesleri

Müzikalin Sesleri

Hasan Alptekin - Bas

İstanbul’da doğan Alptekin ilkokuldan sonra, Orta ve lise öğrenimini Saint-Benoit Fransiz Erkek Lisesi’nde tamamlayarak.1982 yılında Mimar Sinan Üniversitesi Devlet Konservatuvan Opera-Şan Bölümüne girdi. Şan eğitimini Prof. Mesut İktu (Bariton), sahne eğitimini ise devlet sanatçısı Aydın Gün ile tamamladıktan sonra 1990-1991 eğitim sezonunda mezun oldu.

Kısa bir süre İstanbul Devlet Opera ve Balesi’nde ücretli olarak çalıştıktan sonra (Sihirbaz Ozz-İstanbul Gülü- Bir Uzay Masah) kurulduğu 1992 yilinda Mersin Devlet Opera ve Balesi Müdürlüğünün açtığı sınavı kazanarak, bu kurumda solist sanatçı olarak göreve başladı.

Sanatçının rol aldığı eserlerden bazıları:

Halen Mersin Devlet Opera ve Balesi’nde solist sanatçı olarak görev yapan Alptekin, “La Serva Padrona” – Uberto, “Şen Dul” -  Baron Mirko Zeta, “Yarasa” - Dr.Falke, “Don Giovanni” -  Leporello, “Carmen” -  Morales, “Gilgameş” -  Utna Pistim, “Lucia Di Lammermoor” -  Raimondo, “La Boheme” -  Colline, “Damdaki Kemancı” -  Kasap Lazard, , “Don Pasquale” -  Don Pasquale, “Madam Butterfly” -  Bonzo, “Ali Baba ve Kırk Haramiler” - Kasım. “Midasın Kulakları” - Berberbaşı,İl Travatore "Ferrando",Tosca "Sagrestone",Kiss Me Kate "Babtista", Figaro'nun Düğünü "Figaro",Mançalı Adam"Sancho,Bir Tenor Aranıyor"Sounders, Van Gogh"Gaugin",IV. Murat (Bekri Mustafa ), Luisa Miller (Vurm),İstanbulname (Sarhoş hakkı) “Değirmendeki Hazine” Çoban, “Kuklacı” -  Gepetto, “Sihirbaz Ozz” -  Sihirbaz Ozz  (Bu eser sanatçı taraf,ından sahneye konulmustur) gibi rollerde oynamıştır.

1998-1999 sezonunda Izmir Devlet Opera ve Balesi’nde Mehmet Ergüven'in sahneye koyduğu W.Amadeus Mozart'ın "Don Giovanni" operasında Leponello rolünü misafir sanatcı olarak yorumlayan Alptekin 1999-2000 sezonunda soprano Nazlı Alptekin ve piyanist Doç.Ahad Askerov ile verdiği resitalde R.Schumann'ın Dichterliebe (Şair Askı) dizisini seslendirdi.

Sanatçı bu faaliyetlerinin yanı sıra Orkestra ve piyano eşliğinde birçok konsere katılmıştır.

2002 Mayıs’ında Mersin Üniversitesi Akademik Oda Orkestrası ile Bahar Konseri, 2003 Ekim’inde İstanbul Oda Orkestrası ile konser sezonunun açılış konseri, Bursa Bölge Devlet Senfoni Orkestrası ile ilki 2005 yazında yapılan Bodrum D-Marin Turgut Reis Klasik Müzik Fesivali açılış konseri gibi etkinliklere solist olarak katılmıştır.

2002 -2005yılları arasında düzenli olarak Almanya’da düzenlenen “Yabancı Kültürler Festivali’ne (Hassloch,Neustadt ve Frankfurt) solist olarak katılmıştır.
Sanatçı halen Mersin Devlet Opera ve Balesi Müdürlüğünde Müdür ve Sanat Yönetmeni olarak görev almaktadır.

FÜGEN YİĞİTGİL

Müzik öğrenimine İzmir Devlet Konservatuarı’nda başladı. Daha sonra Ankara Devlet Konservatuarı’nın Piyano Yüksek Bölümünü  Mithat Fenmen’in öğrencisi olarak bitirdi.

1980 yılında Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğü’ne korrepetitör  olarak girdi. İtalya’da Siena Chigina Müzik Akademisi’nin kurslarına katıldı. Daha sonra New York’taki The Mannes College of Music’de bir yıl  eğitim gördü. Slovenya, Avusturya, Macaristan, Romanya, Slovakya, Bulgaristan, Moldova, Gürcistan, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, Hırvatistan, Mısır, Danimarka, Azerbaycan, Bosna-Hersek, Hollanda, Rusya, Umman Pakistan  ve yurtiçinde birçok yerli ve yabancı sanatçıyla konserler verdi. Radyo ve Televizyon bantları yaptı.

Sanatçı, halen Devlet Opera ve Genel Müdürlüğü’nde Başkorrepetitör olarak görevini sürdürmektedir. 

S. NAZLI ALPTEKİN (SOPRANO)

Ankara’da doğdu. İlk , orta,lise öğrenimini tamamladıktan sonra 1986 yılında  Mimar Sinan Üniversitesi Devlet Konservatuarı  Opera Şan bölümüne girdi. 6 Yıllık Şan eğitimini  Prof. Mesut İKTU , sahne eğitimini ise Devlet Sanatçısı Aydın GÜN ile tamamladı. 1992 yılında okul ikincisi olarak mezun oldu ve Gürel Vakfı tarafından ödüle layık görüldü. Halen Mersin Devlet Opera ve Balesi’nde solist sançtı olarak görev alan sanatçı kurulduğu yıldan bu yana sahnelenen birçok opera , operet ve müzikalde yer aldı , yurt içi ve yurt dışında bir çok konser ve festivallere solist olarak katıldı.

Rol aldığı eserlerden bazıları;

  • “Çardaş Prensesi (Stasi – Sylva)
  • Yarasa (Adele-Rosalinde)
  • Satılmış Nişanlı (Marjenka)
  • Gilgameş (Miliza)
  • Cavaleria Rusticana (Lola)
  • Yusuf ile Züleyha (Züleyha)
  • Figaronun Düğünü (Cherubino)
  • IV. Murat (Kösem Sultan)
  • İstanbulname (Uğur Böceği)
  • Kiss me Kate (Kate)
  • La Boheme (Musetta)
  • Mançalı Adam (Aldonza)

BENGİ İSPİR ÖZDÜLGER

Ankara’ da doğdu. İlk, orta ve lise eğitiminin ardından, Gazi Üniversitesi Gazi Eğitim Fakültesi Müzik Eğitimi Bölümü’ne girdi. Önlisans programını tamamlayıp, Hacettepe Üniversitesi Devlet Konservatuarı Opera ve Sahne Sanatları bölümüne geçti. Buradaki eğitiminin ardından 1992 yılında Mersin Operası’nın açmış olduğu sınavı kazanarak profesyonel sanat yaşamına başladı.

1995 yılında Azeri besteci Frengiz Ali-zadeh’in bestelerini yorumlamak amacıyla, İsviçre’nin “Bern La Strimpellata” oda orkestrası ile Bern, Zürich ve Basel’de konserler verdi. 1996 yılında da adı geçen orkestra ile Bern şehrinde bu eserlerin CD kaydını gerçekleştirdi.
Sanatçı,

* Uluslararası Aspendos Opera ve Bale Festivali’nin 6.’sında Selman Ada’nın “Ali Baba ve Kırk Haramiler” Operasında,
* Uluslararası Aspendos Opera ve Bale Festivali’nin 10.’sunda Carl Orff’un “Carmina Burana” sahne kantatında,
* Uluslararası Aspendos Opera ve Bale Festivali’nin 11.’sinde festivalin açılışını gerçekleştirmek için yine Carl Orff’un “Carmina Burana” sahne kantatı ile G. Verdi’nin “ Rigoletto” operasında,
* Uluslararası Aspendos Opera ve Bale Festivali’nin 13.’sünde ise G. Verdi’nin “La Traviata” operasında,
* 35. Uluslararası İstanbul Sanat Festivali’nde de Nevit Kodallı’nın “Gilgameş” operasında rol almış ve seslendirmiştir.

Yurt içinde verdiği birçok konserlerin yanı sıra, yurt dışında Moskova, Makedonya (Üsküp), Yunanistan, Sofya ve Kıbrıs’ta ülkemizi temsil etmiş, Arnavutluk’ da 16 ülkeden 45 sanatçının katıldığı Maria Kraja Şan Yarışması’nda 4. olmuştur.

Oynadığı operaların başlıcaları; Luisa Miller “Luisa”, La Traviata “ Violetta”, igoletto” Gilda”, Lucia di Lammermoor “Lucia”, Don Pasquale “Norina”, L’elisir D’amore “Addina”, Carmen “Micaéla”, İnci Avcıları “Leila”, La Bohéme “Mimi” ve “Musetta” , Gianni Schicchi “Lauretta”, Satılmış Nişanlı “Marjenka”, Don Giovanni “Donna Elvira” ve “Donna Anna”, Figaro’nun Düğünü “Suzanna”, Sevil Berberi “Rosina”, (İzmir Devlet Opera ve Balesi’nde Misafir Sanatçı olarak) Fidelio “ Marzelline”, (Antalya devlet Opera ve Balesi’ nin Açılışını gerçekleştirmek için) Chardas Fürstine “Stasi”, Gilgameş “ İştar”, Van Gogh “ Maya”, Ve Ali Baba ve Kırk Haramiler “Nurcihan” , Die Fledermaus “ Rosalinde”. Oratoryo ve Kantatlar; A.A. Saygun “Yunus Emre”, W.A. Mozart “Requiem”, C.Orff “Carmina Burana”