“Portakallar müzik açtı” sloganıyla Mersin’in kültür hayatını 9 yıldır renklendiren Uluslar arası Mersin Müzik Festivali, 26 Mayıs’ta anlamlı bir konsere ev sahipliği yaptı. İdil Biret’in verdiği açılış konserinde Chopin’in 200. doğum yılını kutlayan festival, bu kez de notalarla 2010 Türk Japon Dostluk Yılı’nı kutladı.
Ünlü Japon soprano Satoko Tanaka ile piyanoda kendisine eşlik eden Satoko Kato ve Satoko Inoue, Mersin Kültür Merkezi’nde Mersinli müzikseverlerin karşısına hem Türk hem Japon ezgilerini seslendirdikleri bir konserle çıktı.
Konserin ilk bölümünde klasik örnekler ağırlıklıydı ancak ikinci bölüme hem Türk hem Japon çağdaş bestecilerin eserleri damgasını vurdu. Bu bölümde Ulvi Cemal Erkin ve Özkan Manav’ın notaları, Japon müzisyenlerle hayat buldu.
Japonya’daki eğitiminin ardından İspanya ve İtalya’daki yaklaşık 30 opera performansıyla adından söz ettiren Satoko Tanaka, pek çok diplomatik programda verdiği konserlerin yanı sıra Beethoven’ın “9. Senfonisi”nde solo soprano, “Tosca” operasında Tosca, “Carmen” operasında Carmen olarak sahneye çıktı. Piyano sanatçısı Satoko Kato ise küçük yaşta başladığı piyano eğitimini Avrupa’da burslar ve ödüllerle sürdürdü. Avrupa’da pek çok özel program ve festivalde başarılı konserler veren sanatçı aynı zamanda yetenekli bir dilbilimci.
Kato; Almanca, İtalyanca, Fransızca ve İngilizce şarkılar için vokalist eğitmenliği de yapmakta. Piyanodaki diğer isim Satoko Inoue de ülkesindeki kadar Amerika’da da ünlü bir sanatçı. Jo Kondo, Yori-aki Matsudaira, Yoritsune Matsudaira, Toshi Ichiyanagi, ve Yuji Itoh gibi Japonya’nın önde gelen bestecilerine ait bazı eserlerin galasını yaptı. Ayrıca, Toru Takemitsu, John Cage, Morton Feldman, Henry Cowell, Luciano Berio, Giacinto Scelsi, Luc Ferrari, Doina Rotaru gibi çağdaş bestecilerin eserlerini yorumlamasıyla da tanınıyor. Japonya’da sahneye çıkmasının yanı sıra Darmstadt, International Experimental Music Festival (Bourges/Fransa), ISCM (Romanya), ve Japan Year 1999 (Almanya) gibi festival etkinliklerine de katıldı. ABD, Almanya, Fransa, İtalya, Türkiye, Romanya ve Mısır gibi ülkelerde çok sayıda solo konserler verdi.
Mersin’in kültürel ve tarihî zenginliklerini, çok sesli ve evrensel müzikle buluşturan ve Mersin kentinin sanat yaşamındaki en saygın organizasyonu olarak gösterilen Mersin Uluslararası Müzik Festivali, 20 Mayıs’tan bu yana dünyaca ünlü pek sanatçıları ve yeni yetenekleri ağırlıyor. Avrupa Festivaller Birliği (EFA) üyesi olan Mersin Uluslararası Müzik Festivali, 3 Haziran 2010’a kadar devam edecek. Yürütme Kurulu Başkanlığını Faik Burakgazi, sanat yönetmenliğini ise Remzi Buharalı’nın yürüttüğü festivale bu yıl da Mersin Kültür Merkezi, Tarsus St. Paulus Kilisesi, Latin Katolik Kilisesi gibi eşsiz mekânlar ev sahipliği yapıyor.
Bilgi için: Ulusal Medya Merkezi
Elif Tunca: 0535 654 74 16 Yasemin Arslan: 0532 577 62 47