Ustalara Saygı

Ustalara Saygı

  • Şef / Conductor Prof. Rengim Gökmen
  • Keman / Violin : Ayla Erduran
  • Keman / Violin : Cihat Aşkın
  • Piyano / Piano : Ayşegül Sarıca
  • Karşıyaka Oda Orkestrası / Karşıyaka Chamber Orchestra
  • Konser/ Concert 16 Mayıs 2017 / 16 May 2017 Saat:20.00 Mersin Kültür Merkezi / Mersin Cultural Centre

Şef / Conductor: Rengim Gökmen

19 Ağustos 1955 Ankara doğumlu. Türkiye’nin orkestra şefleri varlığı içinde önde gelen, yenilikçi, Türk bestecilerinin eserlerine sıklıkla eğilen, bir bölümünün ilk seslendirmelerini yapan, şeflik veya sanat danışmanlığını üstlendiği kurumlarda yeni etkinliklerin, festivallerin, yarışmaların düzenlenmesine, birimlerin kurulmasına önayak olan değerli müzik insanı…

Müziğe küçük yaşlarda annesi opera sanatçısı Muazzez Gökmen’in gözetiminde başladı. Piyano ve komposizyon çalışmalarını Ankara Devlet Konservatuvarı’nda Ferhunde Erkin, Nimet Karatekin(piyano), İlhan Baran ve Ahmet Adnan Saygun(komposizyon)gibi müzik tarihimizin unutulmaz, kült isimleriyle tamamladı.

Devlet bursuyla orkestra şefliği öğrenimi için İtalya’ya gönderildi. Önce Roma Santa Cecilia Konservatuvarı, daha sonra Siena Accademia Chigiana ve Santa Cecilia Yüksek Müzik Akademisi şeflik bölümlerinden Franco Ferrera’nın öğrencisi olarak birincilikle mezun oldu. Türkiye’de başladığı keman ve yaylı çalgılar tekniği üzerine çalışmalarını da İtalya’da altı yıl boyunca O.Vicari ile sürdürdü.

Avusturya, İngiltere ve Hollanda’da orkestra şefliği üzerine çalışmalar yaptıktan sonra,1980 yılında katıldığı

Gino Marinuzzi San Remo Uluslararası Şeflik yarışmasını kazanarak büyük başarı elde etti. Daha sonra Avrupa’nın hemen hemen bütün ülkelerinde, ABD ve Güney Amerika’da konserler yönetti.1984-89 yılları arasında Ankara Devlet Opera ve Balesi Genel Müzik Direktörü,1992-95 yılları arasında Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürü olarak görev yaptı. Bu görevi sırasında Aspendos Opera ve Bale Festivali’ni başlattı.

1988 yılında İtalya Hükümeti tarafından, opera sanatının tanıtımı ve gelişimine yaptığı katkılar nedeniyle ‘Cavalleria’ nişanı ile onurlandırıldı. Artık alacağı ödül ve ünvanlar birbirini kovalayacaktı:

1991 TÜTAV –Türkiye’nin yurt dışındaki tanıtımına katkı ödülü 1995 T.C.Kültür ve Turizm Bakanlığı-Yılın En İyi Şefi 1997 TOBAV-En Başarılı Opera Şefi 1998 Devlet Sanatçısı 1999 Cumhurbaşkanlığı Kültür Sanat Büyük Ödülü (Yüksek Kültür ve Sanat Nişanı) 2010 Andante Klasik Müzik Dergisi – Yılın Orkestra Şefi ve Müzik Kurumu Yöneticisi Ödülleri

Rengim Gökmen, bazılarını halen sürdürdüğü şu görevlerde bulundu:

•    İzmir Devlet Senfoni Orkestrası 1. Şefliği •    Ankara Devlet Opera ve Balesi Genel Müzik Yönetmenliği •    Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğü ve Sanat Yönetmenliği(iki kez) •    Hacettepe Üniversitesi Ankara Devlet Konservatuvarı Öğretim Üyeliği(Profesör) •    Doğuş Çocuk Senfoni Orkestrası Kurucu Şefliği ve Genel Müzik Yönetmenliği •    Cemal Reşit Rey Senfoni Orkestrası Sanat Danışmanlığı ve Şefliği •    Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası 1.Şefliği •    SCAMV – Danışma Kurulu Üyeliği •    İKSV – İstanbul Müzik Festivali Danışma Kurulu Üyeliği •    Çeşitli kompozisyon yarışmalarında jüri üyelikleri •    Karşıyaka Oda Orkestrası süpervizörlüğü
Gökmen’in çalıştığı ve yönettiği kurumlarda, kuruluşunu sağladığı sürdürülebilir proje ve etkinlikleri şöyle sıralayabiliriz:
•    Aspendos Opera ve Bale Festivali(Daha sonra uluslararası boyuta yükseltildi) •    Modern Dans Topluluğu (Ankara ve İstanbul) •    Birim Dans Tiyatrosu (Ankara ve İzmir) •    İstanbul Uluslararası Opera Festivali •    İstanbul Uluslararası Bale Yarışması ve Festivali •    Samsun Devlet Opera ve Balesi •    Eskişehir Ulusal Opera-Bale Günleri(Eskişehir BB ile ortaklaşa) •    CSO ile Kampüste Senfonik Akşamlar Turnesi
Rengim Gökmen’in şef olarak yönettiği orkestralarda geniş kadrolu ve büyük çaplı senfoni, oratoryo ve operaları öncelikle tercih ettiğini görürüz. Bu yönelimiyle, repertuvar genişlemelerine katkı sağlamış, dinleyicinin sıklıkla ulaşma olanağı bulamadığı eserleri seslendirterek takdir kazanmıştır. Yaptığı konserlerde en iyi sonucu almak için gerekirse aylar öncesinde partitür üzerinde çalışmaya başlar, kendini hazırlar. Genellikle eserlerin özgün haline, bestecinin arzularına sadık kalmakla birlikte, eğer orkestranın yapı ve yetkinliği elverişliyse bazı eserlerde daha dinamik, canlı, biraz hızlıca tempoları tercih eder. Konçerto eşliklerinde solistlerin zor duruma düşmemesi ve uyumun en iyi biçimde sağlanması için büyük özen gösterir.
Gençlik yıllarında yüreğine düşen şeflik sevgisini, yıllar sonrasında da en canlı biçimde yaşatmakta, önceliği olarak görmektedir.

Piyano / Piano : Ayşegül SARICA

İstanbul’da  doğan Ayşegül Sarıca, piyano öğrenimine İstanbul Konservatuvarı’nda Prof. Ferdi Statzer ile başladı. Daha sonra müzik eğitimini Fransa’da Paris Ulusal Konservatuvarı’nda sürdürdü. Lucette Descaves ile piyano, Pierre Pasquier ile oda müziği çalıştı. 1953 yılında Konservatuvardan birincilik ödülü ile mezun oldu. Marguerite Long ile piyano çalışmalarına devam eden Sarıca, 1959 yılında “Marguerite Long-Jacques Thibaud Uluslar arası Yarışmasına” katıldı ve “Prix de la Ville de Paris-Paris Kenti Ödülü”’nü kazandı.

Bugüne kadar İngiltere, Fransa, Belçika, Hollanda, Almanya, İtalya, İspanya, Rusya, Polonya, Avusturya, Macaristan, Çekoslavakya, Romanya; Mısır, Tunus, Cezayir;İran, Irak, BAE, Çin, Japonya, Tayvan, Singapur ve Avustralya dahil pek çok ülkede; Karel Ancerl, Pere Dervaux, Anatole Fistoulari, Louis Fourestier, Gotthold Lessing, Heinz Walberg gibi ünlü şeflerle sayısız konserler, Christian Ferras, Andre Navara, Heinrich Schiff gibi virtüözlerle çok sayıda resitaller verdi.

1968’ten bu yana Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası’nın solist kadrosunda yer alan Ayşegül Sarıca’ya 1971 yılında “Devlet Sanatçısı” ünvanı, ayrıca Fransız Kültür Bakanlığı tarafından da “Chevalier de l’Ordre des Arts et Lettres” nişanı verilmiştir.

Sanatçı, 1991 yılında Hikmet Şimşek yönetimindeki Macaristan Devlet Senfoni Orkestrası eşliğinde Cemal Reşit Rey’in “Katibim” çeşitlemelerini Cd’ye kaydetti. Sarıca’nın diğer Compact Disc’ leri arasında; violinist Ayla Erduran ile yorumladığı Grieg, Debussy ve Franck’ın Keman-Piyano sonatları; Gürer Aykal yönetimindeki Ankara Oda Orkestrası ile Mozart’ın 15 ve 23 no’lu, Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası ile Beethoven’ın 3 ve 4 no’lu konçertoları ve Bilkent Senfoni Orkestrası ile Shumann’ın La minör piyano konçertosu vardır. Ayrıca Schubert ve Rahmaninoff’un Moments Musicaux dizilerini içeren bir resital Cd’si de bulunmaktadır.
Sarıca, 1991-2000 yılları arasında Bilkent Üniversitesi Müzik ve Sahne Sanatları Fakültesi’nde Master ve Sanatta Yeterlilik sınıflarında öğretim görevlisi olarak çalıştı. Ayrıca 1999 yılından beri İstanbul Teknik Üniversitesi Dr. Erol Üçer Müzik İleri Araştırmalar Merkezi’nin (MIAM) yüksek lisans ve doktora programında piyano dersleri vermektedir.
2006 yılında İstanbul Kültür Sanat Vakfı tarafından “Müzik Onur Ödülü”ne layık görülmüştür. Sanatçı, birçok uluslararası piyano yarışmasında jüri üyeliği yapmaktadır.

Keman / Violin:  Ayla Erduran

İstanbul’da dünyaya gelen sanatçı, önce annesiyle kemana başlamış, dört yaşında Karl Berger’in öğrencisi olmuş, ilk resitalini on yaşında, Ferdi Ştatzer eşliğinde, Saray Sinemasında vermiştir. 1946-51 yılları arasında Paris Ulusal Konservatuvarında Benedetti ve Benvenuti ile eğitim görerek keman bölümünden mezun olmuştur. 1951-1955 arasında Amerika Birleşik Devletlerinde Ivan Galamian ve Zino Francescatti ile özel olarak çalışmış, Amerika’daki ilk konserini Newark’ta, Thomas Schermann yönetimindeki orkestrayla vermiştir. Sanatçı Avrupa’daki konser kariyerine Polonya’da, Varşova Filarmoni Orkestrası eşliğinde çaldığı Glazunov’un keman konçertosuyla başlamıştır.Erduran, 1957-1958 yıllarında Moskova Konservatuvarında yirminci yüzyılın büyük virtüozu David Oistrakh ile çalışmış, 1957’deki Wieniawski yarışmasında yüz yirmi kemancı arasında ilk altıya girerek ödül kazanmıştır. 1958’de Brüksel’de Ulvi Cemal Erkin’in keman konçertosunun ilk seslendirisini, bestecisi yönetiminde gerçekleştirirken, konseri Belçika Kraliçesi Elizabeth de izlemiştir.

Avrupa ve Amerika’daki konser ve resitallerinin yanısıra ilk büyük turnelerini 1961 ve 1962 yıllarında Kanada’da gerçekleştirmiş, yalnız bu turnelerde, iki yılda toplam yüz altmış konser vermiştir. 1963’te Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrasıyla Ortadoğu turnesine çıkmış ve Anadolu’nun çeşitli köşelerinde konserler vermiştir. 1964’te Mithat Fenmen eşliğinde Londra’da verdiği ilk resitalinde Harriet Cohen-Olga Verney ödülüne değer bulunmuştur.

1965’te Londra Albert Hall’da Rozhdestvenski yönetiminde Brahms’ın keman konçertosunu seslendirdiği konser BBC tarafından naklen yayınlanmıştır. Bunu izleyerek BBC’de bir çok bant kaydı yapan sanatçı, aynı yıl Cenevre’de Sibelius’un 100. yılı nedeniyle düzenlenen konserde Ernest Ansermet yönetiminde Suisse Romande orkestrası ile bestecinin keman konçertosunu çalmıştır. 1968’de Verda Erman ile Afrika turnesine çıkmış, 1970’de Hollanda’da Beethoven Ödülü’nü kazanmış, 1971’de Türkiye Cumhuriyeti Devlet Sanatçısı olmuştur. Bir yandan konser kariyerine devam eden sanatçı, 1973’ten 1990lara kadar İsviçre’de öğretmenlik yapmış, bir süre Lozan Konservatuvarında ustalık sınıfını çalıştırmıştır. Erduran, ikili konçertolarda Menuhin, Szeryng, Navarra, Igor Oistrakh, Valery Oistrakh, Pikaizen, Fallot, Guy, Collins ve Weinberg gibi sanatçılarla birlikte solist olmuştur.

Londra Senfoni, Suisse Romande, Berlin RIAS, Çek Filarmoni gibi orkestralarla; Ernest Ansermet, Karel Ancerl, Paul Kletzki, Gennadi Rozhdetsvenski, Jean Fournet, Michel Plasson ve Armin Jordan gibi şeflerle çalmıştır. Sanatçının Kanada, İsviçre, İngiltere, Almanya, Brazilya, Bulgaristan, Rusya, Polonya, Irak, Hollanda ve ABD’deki bir çok eyaletin radyolarında kayıtları bulunmaktadır. Carlos Paita yönetimindeki Londra Filarmoni Orkestrasıyla çaldığı Brahms’ın keman konçertosu LP yapılmıştır. Ayşegül Sarıca ile seslendirdiği Franck, Debussy ve Grieg’in keman-piyano sonatları UPR Classics olarak; Richard Beck ve Armin Jordan yönetiminde Suisse Romande orkestrasıyla seslendirdiği Brahms ve Bruch konçertoları  Gallo CD’si olarak piyasaya sunulmuştur. Erduran, Elgar’ın keman konçertosunun Türkiye’deki ilk seslendirisini gerçekleştirmiştir.

Ayla Erduran, 2012 yılında merkezi Paris’te bulunan ve Fransız Senatosu ile birlikte verilen “Société d’Encouragement au Progrés “ tarafından “ “Médallie D’honneur – Médaille de Vermeil” ile onurlandırıldı.

Evin İlyasoğlu’nun yazdığı “Ayla’yı Dinler misiniz?” başlıklı biyografik roman Remzi Kitabevi tarafından 2002’de; Erhan Karaesmen’in yazdığı “Evrenimizi İç Işıklarıyla Aydınlatanlar: Ayla Erduran Müzik ve Keman” başlıklı kitap SCA tarafından 2007’de yayımlanmıştır.   Sanatçı 2006 Aralık’ta Sevda Cenap And Vakfı Onur Ödülü Altın  Madalyası’na; 2007 Haziran’da İstanbul Kültür Sanat Vakfı Onur Ödülü’ne değer bulunmuştur.  Amerika’dan Uzakdoğuya, dünyanın her  yerinde cd’leri satılan Sanatçı’nın CD’leri ülkemizde  “Ayla Erduran Arşiv Serisi” başlığı altında Lila Müzik’ten yayınlanmıştır.

Keman / Violin : Cihat Aşkın

İstanbul’da doğdu. Henüz çok küçükken müziğe olan ilgisini keşfeden ailesi tarafından konservatuara kaydı yaptırıldı. Olağanüstü yeteneği ve disiplinli çalışmaları ile başarılı bir öğrencilik dönemi geçiren Aşkın, Prof. Ayhan Turan’ın sınıfından mezun oldu. 12 yaşında ilk resitalini veren Aşkın, 15 yaşına geldiğinde tüm Paganini Kaprisler’i çalıyordu. Müzik eğitimine Londra’da bulunan Royal College of Music’de Rodney Friend ve The City Univercity’de Yfrah Neaman ile devam etti. Ustalar, Ruggierro Ricci ve Dorothy Delay ile kısa süreli çalışmaları olan Aşkın, Mastır ve Doktora programlarını bitirerek yurda döndü. İTÜ’de 1998’de Doçent, 2006’da Profesör unvanlarını aldı. Aynı çatı altında, 1999’dan 2012’ye dek Müzik İleri Araştırmalar Merkezi’nin (MIAM) kurucusu ve eş-başkanı olarak akademik görevlerini ve sanatsal faaliyetlerini sürdürmüş olan Aşkın, 2008-2012 yılları arasında Türk Müziği Devlet Konservatuarı Müdürlüğü görevini yerine getirdi.

Müzik otoriteleri tarafından günümüzün önde gelen keman virtüözlerinden biri olarak tanınan ve tanıtılan Aşkın; Cobos, Dmitriev, Yoel Levi, Shlomo Mintz ve Ida
Haendel gibi dünyaca ünlü müzisyenler ile aynı sahneyi paylaştı. Dünyanın dört bir yanında, Amerika, Avrupa, Ortadoğu, Asya ve Afrika’da bulunan birçok sanat merkezinde konserler verdi ve çeşitli festivallere katıldı. Bulgaristan, Sirbistan, Polonya, İsrail ve İsviçre gibi ülkelerde gerçekleştirilen uluslararası yarışmalara jüri üyesi olarak davet edildi.

Kalan Müzik sanatçısı olan Aşkın, değerli bestecilerimiz U.C.Erkin ve N.K.Akses’e ait konçertoların ilk CD kaydını gerçekleştirdi. Çağdaş Türk eserlerinin yanı sıra, besteleri kendisine ait olan birçok eseri albüm haline getirdi. 2006 yılında, dünya keman literatüründe bir ilk olan Kreutzer 42 Etüd albümü yayınlandı. Keman ve başka enstrümanlar için aranjmanlar ve film müzikleri ile ilgili çalışmalar yaptı, radyo ve TV kayıtları gerçekleştirdi. Kalan Müzik’in yanı sıra Warner Classics ve CPO firmaları ile çalıştı. Menuhin ve Flesch yarışmaları dâhil birçok ödülün sahibi olan Aşkın, 2002’de Roma Foyer des Artistes ve 2009’da The J. F. Kennedy Center for the Performing Arts - Gold Medal ödüllerine layık görüldü. İstanbul Oda Orkestrası ve 2007 Mart ayında Aşkın Ensemble oda müziği topluluğunu kurarak, günümüzün kaliteli müzik ihtiyacına cevap verebilmek üzere yurtiçi ve yurtdışında konserler vermeye başladı.

Tecrübelerini gelecek nesillere aktarmak amacı ile Cihat Aşkın ve Küçük Arkadaşları (CAKA) ismini verdiği projesini 2004 yılında hayata geçiren Aşkın, Türkiye’nin dört bir yanında keşfedilmeyi bekleyen nice yetenekli çocuğun eğitimi ve gelişimini desteklemek için keman ustalık sınıfları ve mini konserler düzenlemeye başladı. CAKA, Andante’nin düzenlediği 2011 Donizetti Klasik Müzik Ödülleri’nde Yılın Klasik Müzik Etkinliği ödülüne layık görüldü. Sanatçı, 1999-2010 yılları arasında İsrail’de bulunan Keshet Eilon Keman Ustalık Sınıfları fakülte üyesi olarak görev yapmıştır.

Basın tarafından “Bu toprağın kemancısı” olarak onurlandırılan sanatçıya, Yalçın Tura, Ertuğrul Oğuz Fırat, Arda Ardaşes Agoşyan ve Oğuzhan Balcı, kendi besteledikleri keman konçertolarını ithaf etmişlerdir.
Sanatçı, konserlerinde Jean-Baptiste Vuillaume (1846) ve Joseph Gagliano (1796) kemanları ile çalmaktadır.