Yair Dalal - Erez Monk - Cihat Aşkın

Yair Dalal - Erez Monk - Cihat Aşkın

  • Tarsus St. Paul Müzesi
  • 2014-06-11 / 20:00  
  • Bilet Fiyatı: 50 TL  

Program:

  • 1. Bach-solo Cihat Askin
  • 2. Arrat- Cihat Askin, Yair Dalal & Erez Monk
  • 3. Prayer for peace – Yair Dalal & Erez Monk
  • 4. Türk Halk Türküsü: Haydar – Cihat Askin
  • 5. Samai frach fhaza- Cihat Askin, Yair Dalal & Erez Monk
  • 6. Alol- Yair Dalal & Erez Monk
  • 7. Acco Malcar - Cihat Askin, Yair Dalal & Erez Monk
  • 8. Abdülkadir Meragi Rast Kar – Cihat Askin
  • 9. Hijaz mandira- Cihat Askin, Yair Dalal & Erez Monk
  • 10. Refik Talat Bey Mahur saz Semaisi - Cihat Askin
  • 11. Tabla solo – Erez Monk
  • 12. Longa nahawand- Cihat Askin, Yair Dalal & Erez Monk   

In a free spirit

Müzik projesi ‘In a free spirit’ (Özgür bir Ruhla) dört yıl önce İsviçre’nin Sion şehrindeki ‘Umut Kemanları’ etkinliğinde bu üç sanatçı ilk defa sahneye koyduklarında doğdu. Bu çok eski ve modern müziği birleştirerek, dinleyicileri Doğu’dan Batı’ya götüren müzikal bir yolculuk. Müzikal özgürlük, büyülü özgün kompozisyonlardan ve doğaçlamalardan geçmektir. Sanatçılar perküsyon eşliğinde, geleneksel Arap Müziği olan Makamın, Yahudi ve Türk müziğinin manevi zenginliğini keşfetmemizi sağlıyorlar.

"Ud Orta Doğu’daki en güzel ve önemli müzik enstrümanıdır. Araplar ve Yahudiler tarafından en sevilen ve paylaşılan enstrümandır . Ud sayesinde çöldeki gibi zaman, bir Taksim gibi kendi özgün ve sınırsız halinde yankılanır. Barış da acele etmez. " Yair Dalal   

Sanatçıların Biyografisi  

Yair Dalal (Irak/İsrail) besteci, kemancı, udi ve şarkıcıdır. Bu üretken müzisyen küresel dünya müziğine şekil vermekte önemli bir rol oynar. Son on yıl boyunca geniş ve çeşitli kültürel bölgeleri kapsayan, İsrail’in kültürlerini otantik bir şekilde temsil ederek müzik içinde bir bütün halinde kaynaştıran on bir albüm yaratmıştır. Dalal’ın çalışmalarının büyük bölümü, hem klasik hem de Arap müziği konusundaki hem engin müzikal yeteneklerini hem de çöl ve çölde yaşayanlara karşı yakınlığını yansıtır.  

Dalal; Irak ve Yahudi Arap müzik geleneklerini, Balkanlar ve Hindistan gibi çeşitli kültürel ortamlardan ortaya çıkan etkilerle birbirine karıştırarak yeni Orta Doğu Müziğini yaratır. Çağrışımlar yapan besteleri özgün ve renkli bir ses oluşturur. Müzik yaratmanın dışında, Dalal zamanını müzikal mirasları – Babil müzikal mirası ve Bedevi müziği ( Sina Çölü Göçebeleri) -yok olmaktan kurtarmaya vakfetmektedir  

İsrailli Eraz Monk uzun yıllardır çeşitli perküsyon enstrümanlarını çalmaktadır. Hindistan’daki usta Pandır Ram Naharein’den uzun yıllar boyunca öğrendiği tabla konusunda eğitimlidir. Tabla bir membranafon (Gerilmiş bir deri sayesinde ses çıkartan) perküsyon enstrümanıdır ve tabla terimi Arapça sadece “davul " anlamına gelen tabl kelimesinden gelmektedir. Erez Monk ayrıca Darbuka, Def ( İran kökenli çerçeveli vurmalı enstrüman) gibi Akdenizli perküsyon enstrümanlarını da çalmaktadır. Monk, etnik müzik çalan bir çok müzik topluluğunda, TV şovlarında, İsrail ve yurtdışında müzik kayıtlarında yer almakta ve müzik kurumlarında eğitim vermektedir. Uzun yıllardır Yair Dalal’la birlikte çalmaktadır.  

İstanbullu Cihat Aşkın Türk ve uluslararası müzik hayatının önde gelen figürlerinden biridir ve Türkiye’nin belli başlı orkestralarının tümünün düzenli solistidir. İstanbul Filarmoni Cemiyeti Ödülü, Yehudi Menuhin Yarışması en iyi Bartok Yorumcusu Ödülü (1987), Londra Carl Flesch Yarışmasında Olağanüstü Yetenek Ödülü (1990), the Foyer des Artistes (İtalya, 2002) gibi birçok ödülün sahibidir.  

Modern Türk müziğinin tanınmış şampiyon yayımcısı olan Cihat Aşkın kapsamlı şekilde kayıtlar gerçekleştirmiş ve Kreutzer 42 Etütlerinin eleştirmenlerden övgü toplayan ilk birleşik kaydını yayınlamıştır. Yorumcu olmasının yanısıra Aşkın keman ve çeşitli enstrümanlar için müzik parçaları bestelemiştir. Aşkın İstanbul Oda Orkestrası’nın kurucusu, müzik direktörü ve İstanbul Modern Müzik Topluluğu’nun ise kurucusudur. 

Aşkın, Türkiye’de keman eğitimini geliştiren Cihat Aşkın ve Küçük Arkadaşları (CAKA) isimli eğitim projesini de hayata geçirdi. Bir çok uluslararası yarışmada jüri üyeliği yapmakta ve ustalık sınıfları vermekte olan Aşkın şu an Türk Müziği Devlet Konservatuarı’nda Müzik Profesörüdür.