Yükselen Yıldızlar Akşamı

Yükselen Yıldızlar Akşamı

  • Latin Katolik Kilisesi
  • 2014-06-03 / 20:00
  • ?Bilet Fitayları: 40 TL

PROGRAM

Veriko Tchumbridze

  • Henryk Wieniawski  Faust Phantasie op.20
  • Maurice Ravel Violin and Piano Sonata No.2
  • Camille Saint-Saens Introduction and Rondo Capriccioso

Hasan Gökçe Yorgun
Giuseppe Tartini   Devil's Trill

  • Edward Elgar Violin Concerto op. 61
  • (1st movement)
  • Henri Vieuxtemps   Rondino
  • Figaro from the Barber Seville
  • (Edited by Jascha Heifetz)

VERİKO TCHUMBRIDZE

?1996 Adana doğumlu Veriko Cumburidze eğitimine dört yaşında Mersin Üniversitesi Devlet Konservatuarı’nda Selahattin Yunkuş’un öğrencisi olarak başladı. 2004 yılında Gülden Turalı Ulusal Keman Yarışması’nda ve 2006’da Gürcistan Ulusal Yarışması’nda birincilik ödüllerini kazandı. Eskişehir Senfoni Orkestrası, MEÜ Akademik Oda Orkestrası ve Bursa Devlet Senfoni Orkestrası konserlerine solist olarak sahne aldı. Mersin Üniversitesi Devlet Konservatuarı’nda Lili Cumburidze’nin öğrencisi olan Veriko Cumburidze, 2010 senesinde kazandığı “Dünya Sahnelerinde Genç Müzisyenler” bursu kapsamında Viyana’da “Hochschule für Musik”de öğrenimine değerli pedagog Prof. Dora Schwarzberg ile devam etti. 2011 yılında İstanbul ve Çukurova Devlet Senfoni Orkestraları ve 2012’de İzmir Senfoni Orkestrası’nın yanı sıra Borusan Filarmoni Orkestrası ile solist olarak çaldı. “7.Uluslararası Tchaikovsky Genç Müzisyenler Yarışması”’nda jürinin ortak kararı ile en yüksek puan birinciliğini elde etmiş olup buna bağlı olarak değişik ülke ve festivallerden konser davetleri almış ve Rusya, İsviçre ve Almanya’da konserler vermiştir. İstanbul Kültür ve Sanat Vakfının davetlisi olarak Borusan Filarmoni Orkestrası ile 41. İstanbul Festivali’nin Açılış Konseri’nde çalmanın yanı sıra İsviçre'de Seiji Ozawa Akademisi’nin master class'ına ve ayrıca Verbier Festivali tarafından da dünyaca tanınmış pedagog ve viyolonist Ana Chumachenko ile çalışmak üzere davet edildi. Veriko Cumburidze, 2013-14 sezonunda Viyana’da Prof. Dora Schwarzberg ile çalışmalarını sürdürüp değişik ülkelerde kendisinin master class’larına katılmaktadır. 1938 beri yapılmakta olan İsviçre Luzern Festivalinden bu yıl davet almıştır. Cumburidze, J. Tononi 1699 yapımı keman çalmaktadır.

HASAN GÖKÇE YORGUN

1992 yılında Mersin’de doğan Hasan Gökçe Yorgun, 1999 yılında Mersin Üniversitesi Devlet Konsevatuarı’nın açmış olduğu sınavları kazanarak Lily Tchumburidze’nin öğrencisi oldu. 

10 yaşında İstanbul Senfoni Orkestrası’nın açmış olduğu “Genç Kuşak Solistleri” seçmelerini  kazandı. Senfoni orkestrası ile ilk konserini 10 yaşında Şef Nezih Seçkin yönetiminde İstanbul Devlet Senfoni Orkestrası eşliğinde  Atatürk Kültür Merkezi’nde verdi.

20.11.2004 tarihinde Mersin Üniversitesi Devlet Konservatuarı’nın düzenlediği 1.Gülden Turalı Ulusal Keman Yarışması’nda birinci oldu. Sonrasında İstanbul, Bursa Devlet Senfoni Orkestraları ile konserler verdi.

Scholo Mintz, Alexander Markov ile İstanbul’da, Igor Oıstragh ile İzmir’de Master Class yaptı.

10.07-14.08.2005 tarihleri arasında ABD’de Rondo Bennington Müzik Festivali’ne katıldı. Albert Markov’dan keman dersleri aldı. Ünlü virtüöz ve hoca Albert Markov’un büyük takdirini ve beğenisini kazandı. Tekrar ABD’ye çağrıldı.

D-Marin Turgutreis Uluslararası Klasik Müzik Festivali’nde, Uluslararası Mersin Klasik Müzik Festivali’nde konserler, 28.Uluslararası Ankara Klasik Müzik Festivali ve İstanbul, Mersin, Adana’da resitaller verdi. 

2006-2010 yılları arasında şef Rengim Gökmen yönetimindeki Doğuş Çocuk Senfoni Orkestrası ile baş kemancı ve solist olarak yurtiçinde ve yurtdışında birçok konsere katıldı. (İstanbul, Mersin, Adana, Ankara, Samsun, Bodrum, Münih)

Temmuz 2007’de İspanya’da Burgos Müzik Festivali’ne ve İsrail’de Keshet-Eilon Mastercourse katıldı, konserler verdi.

2008 yılında Çankaya Köşkü’nde Kraliçe Elizabeth onuruna verilen davette DÇSO ile birlikte solist olarak konser verdi.

2010 Ekim’in de şef Rengim Gökmen yönetiminde CSO ile birlikte “Kampuste Senfonik Akşamlar” turnesinde Trabzon ve Giresun’da konserlere katıldı.

Temmuz 2012’de İtalya’da Schlern İnternational Müzik Festivali’ne katıldı.

18.05.2011’de Samsun Devlet Opera Bale Orkestrası ile Tchaikovsky, 30.10.2012’de Mersin Devlet Opera Bale Orkestrası ile Paganini Konçertoyu seslendirdi.

Kasım 2012’de CSO ile Aralık 2012’de Cemal Reşit Rey salonunda Şef Rengim Gökmen yönetiminde Paganini Konçerto’yu seslendirdi.

Nisan 2013’de Şef İbrahim Yazıcı yönetiminde MDOB Orkestrası ile Barber Konçerto’yu seslendirdi.

Sanatçı Doğuş Grubu bursu ile lisans eğitimine Viyana’da Universitat für Musik und Darstellende Kunst Wien’de, Prof. Dora Schwarzberg ile devam etmektedir. Üstün tekniği ve müzikalitesi ile tüm eleştirmenlerin takdirini kazanan sanatçı, konserlerinde Cumhurbaşkanlığımızın hediyesi, Antonıo Gragnani (1780) keman ile çalmaktadır.

Gülru Ensari, Piyano

Verdiği başarılı konserlerle genç kuşak Türk piyanistler arasında yerini her geçen gün sağlamlaştıran Gülru Ensari, piyano eğitimini İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuarı’nda Prof. Meral Yapalı’yla sürdürmüş ve 2007 yılında mezun olmuştur. Edirne Trakya Universitesi Uluslar arasi Piyano Yarismasi, İskenderiye, Milano ve Roma'da düzenlenen “Jugend Musiziert” Yarışması, Makedonya’da düzenlenen “?. Interfest-Bitola International Competition For Young Pianists” yarışmalarından birçok ödülle dönen Ensari, ayrıca Almanya'da düzenlenen "Jugend Musiziert" yarismasinda "Solo Piyano" ve "Şan- Oda Muzigi" kategorilerinde iki sene arka arkaya ödül alarak önemli bir başarıya imza atmıştır. Gülru Ensari aralarında, İş Sanat, Turgutreis D-Marin Festivali, Berlin Bebersee Festivali, Caddebostan Kültür Merkezi ve Cemal Reşit Rey Konser Salonu olmak üzere birçok önemli kültür Merkezi ve etkinliğinde solo, oda müziği ve orkestralı konserler vermiş, İstanbul Oda Orkestrası, İstanbul Devlet Senfoni, Çukurova Devlet Senfoni, Bursa Bölge Devlet Senfoni Orkestraları’nın solisti olmuştur. Çalışmalarında oda müziğine de çok önem veren Ensari, Gautier Capuçon, Ilya Gringolts ve Mirijam Contzen gibi dünyaca ünlü solistlerle yaptığı ikili çalışmalarla da dikkati çekiyor. Çalışmalarını Prof Leontina Margulis, Prof Andrei Diev, Prof Sergei Dorensky, Hüseyin Sermet ve Gülnare Şekinskaya ile yaptığı ustalık sınıflarıyla destekleyen Ensari, İstanbul Alman Lisesi ve ardından İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuarı’ndaki çalışmalarını tamamladıktan sonra Hochschule für Musik Köln’de Prof. Vassily Lobanov'un gozetmenliginde ogrenimini tamamlamıştır. Ensari çalışmalarına halen aynı okulda Prof. Anthony Spiri ile Oda Muzigi Master Programi'nda devam etmektedir.

TAMARA ATSCHBA

Gürcistan Tiflis’te şarkıcı bir ailede doğdu. Dört yaşında annesinden, Prof S. Egorowa ve Prof. L. Nikabadze’den ilk piyano ve kompozisyon derslerini aldı. Çok geçmeden D. Kabalaevski Yarışması, Genç Yorumcular Kafkas Piyano Yarışması, Tiflis Filarmoni Solistler Yarışması ve Gürcistan Ulusal Beste Yarışması gibi birçok yarışmayı kazandı. Bu ödüller ona Gürcistan Ulusal Filarmoni Orkestrasında sık sık sahne almasını sağladı. Çalışmalarına Tiflis Devlet Konservatuarında Prof. Russischvili ve Prof. L. Bakradze ile devam etti ve konser piyanisti, oda müzisyeni, eşlikçi ve öğretmen olarak dört diploma sahibi oldu.

1997 den beri Tamara Atschba Viyana Müzik ve Sahne Sanatları Üniversitesinde eğitmenlik yapmaktadır. Uzun süreli meslektaşı ve ortağı olan ünlü keman sanatçısı Dora Schwarzberg onun için şöyle demiştir “Bir çok konserde Tamara Atschba sadece yeteneğini ve virtüözitesini değil olağanüstü müzikalitesini de göstermiştir”. On yıl kadar çalıştığı Alban Berg Dörtlüsünün birinci kemancısı Prof. Günter Pichler sanatçıdan “oda müziği repertuarı için hayran eden bir ortak” diye bahseder.  2012’den beri Viyana Prayner Konservatuarında piyano ve piyanolu oda müziği profesörüdür.

Eleştirmenler tarafından “kıyaslanamaz, yaratıcı bir piyanist” olarak bahsedilen sanatçı Avusturya, Italya, Fransa, Hollanda, Almanya, Türkiye, Rusya, İsrail, ABD, Japonya, Kore ve Meksika da sahne aldı ve l’Eté Musical dans la Vallée du Lot, L’Eté Musical en Bergerac, Ankara Müzik Festivali, Dubrovnik Yaz Festivali “Libertas”, Zarlino Festival di Musica da Camera, Sommets Musicaux de Gstaad, Tel Aviv Oda müziği Festivali “Bridges” gibi uluslararası bir çok festivale katıldı.

Sağlam müzisyen kişiliği, çalışındaki yüksek kalite ve seslerindeki özgün renkler Yehudi Menuhin, Zubin Mehta, Vladimir Ashkenazy, Claudio Abbado, Wofgang Marschner, Yuri Bashmet, Maxim Vengerov ve Pierre Amoyal gibi ünlü müzisyenler tarafından takdir görmüştür. Viyana konser salonu ve Bösendorfer Saal, Avusturya Yayıncılık Şirketi (ORF), Italya Benedetti Michelangeli Salonu, Budapeşte Liszt Konservatuar Salonu, ve Brüksel, Londra, Paris, Floransa, Madrid, Freiburg, İstanbul ve Varşova ‘daki konser salonlarında katıldığı kayıtlarda ve performanslarda izleyiciler ve eleştirmenler her zaman icrasının mükemmeliğini ve estetiğini övülmüştür.
Tamara Atschba halen Fransız kemancı Louise Chisson ile düet çalmaktadır. Geçen sene birlikte Gramola şirketi ile “20.yy en güzel üç sonatı” adlı yaptıkları albüm “dahiyane öneçıkan çalışma” olarak seçilmiş ve Artistxite.com tarafından 2013 Eniyi Klasik Müzik Albümleri arasına seçilmiştir.

1971 yılında Gürcistan’ın Tiflis kentinde müzisyen bir aileye doğan Tamara Atschba Profesör Nikabadze’yle  piyano çalışmaya başladıktan sonra Tiflis Özel Müzik Okuluna kabul edildi. Bunu takiben, Kabalevsky Yarışması, Gürcistan Cumhuriyeti Piyano Yarışması, Gürcistan Ulusal Genç Besteciler Yarışması, Gürcistan Ulusal Solistler Yarışması gibi  birçok yarışmada birincilik elde etti. Bu ödüller ona Gürcistan Ulusal Filarmoni Orkestrası gibi orkestralarla sıkı sık sahne almasını sağladı. Mezun olur olmaz ders vermeye başladığı Tiflis Konservatuarında eğitimini Profesör Russishwili ile sürdürdü. Avrupa çapında solist ve oda müziği sanatçısı olarak konserler vermekte ve eleştirmeler tarafından "benzersiz, ve ilham verici bir piyanist" olarak övgüyle adlandırılmaktadır.
Tamara Atschba İtalya’daki  Percorsi Culturali, Gürcistan’daki Musikaluri Nobati, Hırvatistan’daki Dubrovnik Festivali, Fransa’daki l'Eté Musical en Bergerac gibi festivallere katıldı ve Wiener Konzerthaus and Mozarteum of Salzburg, the Herbert von Karajan Center, Wiener Alter Rathaussaal, Bosendorfer-Saal and Viyana’daki ORF gibi önemli merkezlerde konserler vermiştir .

1995 yılından beri Tamara Atschba, birlikte sık sık Avusturya, Almanya, İtalya, Fransa, Rusya ve Gürcistan’da konserler verdiği  Profesör Gunter Pichler ve Profesör Dora Schwarzberg ile Viyana Müzik Üniversitesi’nde ders vermektedir.